‘De Tukkers groots voorbeeld voor anderen’

Duurzaamheid en energiebesparing, het staat hoog op de agenda. En dat er stimuleringsmaatregelen in de vorm van subsidies voor beschikbaar zijn, biedt mooie kansen voor eigenaren of beheerders van ‘energieslurpende’ gebouwen. Voor de Albergse voetbal- en handbalvereniging De Tukkers bleek het dé gelegenheid om geld te besparen en tegelijkertijd een broodnodige renovatie van het clubhuis door te voeren. Tijdens een bijeenkomst in Fleringen presenteerde Eddy Bramer, lid van het stichtingsbestuur van de club, de ambitieuze plannen aan verenigingen uit de gemeente Tubbergen en Dinkelland.Bramer: “We willen energie besparen om kosten te reduceren, zo simpel ligt het. Op dit moment verbruiken we ongeveer hetzelfde als 10 woonhuizen. Deze ideeën om te komen tot een lagere energierekening hebben we geïntegreerd in al bestaande plannen om de kleedkamers uit te breiden dan wel te verbouwen. Daarnaast willen we graag een imago van een duurzame, groene, vereniging hebben. De overheid wil in 2020 voor 20% aan duurzame energie opwekken en 20% minder CO2 uitstoten. De gemeente Tubbergen zelfs 30%. En daar hopen we aan bij te dragen.”

Qua energiebesparing hebben de Albergenaren allerlei handigheden doorgevoerd. Het gehele dak is extra geïsoleerd (in 5 jaar terugverdiend), overal komt dubbel glas (10 jaar) en wordt er muurisolatie (4 jaar) aangebracht. Lampen gaan automatisch uit als er niemand meer in de ruimte is en er zijn ook aanwezigheidsmelders voor de afzuiging. Warme lucht wordt zo niet afgezogen, maar natte lucht (bij het douchen onder waterbesparende douchekoppen) wel. Op binnenverlichting wordt liefst 87% bespaart, gezien 4 LED-lampen van 4 Watt tegen 1 lamp van 120 Watt. Ook zijn er slimme thermostaten aangebracht, zodat er niet onnodig – bij weinig/geen aanwezigheid van mensen dus – energie wordt verbruikt. Deze zijn tevens via internet te regelen.

De Tukkers maken een zogeheten geïntegreerd systeem. Zonnecollectoren op het dak, een kachel waar biomassa in kan worden gestookt en een groot buffervat. Dit alles is aangesloten op de centrale verwarming en de douches. “Waar we nu 15.000 m3 gas per jaar verbruiken en daar bijna €10.000 voor betalen, komen we straks uit op zo’n €4.000 per jaar. Een flinke besparing dus. Gezien de kosten van de investering, zo’n €35.000, hebben we een terugverdientijd van circa 6 jaar.” De levensduur van de biomassakachel is tenminste 25 jaar, zo werd later duidelijk. “In Oostenrijk wordt er al jaren mee geëxperimenteerd. Je kunt wel spreken van een uitontwikkeld product. Hiermee behaal je een rendement wat je met een gewone CV-ketel nooit kunt halen”, aldus Bramer.

Met behulp van een zogeheten Leader subsidie (POP2) heeft de Albergse voetbalvereniging zo’n €42.000 gekregen, waarbij ze zelf iets meer dan €18.000 moesten investeren. “We gaan hiermee naar 90% duurzaam en meer dan 50% kostenreductie.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen