Herman Strootman is de nieuwe Butkekoning van Haarle

Gisteravond hebben alle mannelijke inwoners van buurtschap Haarle (bij Reutum) kunnen meedoen aan het 5e Butketoernooi. Herman Strootman was de sterkste Butkespeler in de finale en kwam zo in het bezit van de Kei van Hoarl.

In 2012 werd in Haarle het initiatief genomen om weer een heus butketoernooi te gaan organiseren. Dit oude spel werd vroeger in menig buurtschap door kinderen en ouderen gespeeld. Zo kwam het ook dat de oude spelregels weer boven water kwamen en dat een comité bestaande uit de voormannen Gerrit Lammerink (Achter-Hoarl),Gerard Aarnink (den Beerg bij Lädderken) en Jan Lammerink (Veur-Hoarl) de organisatie op zich namen. Tot Hoofdscheidsrechter en consul werd oudgediende Herman Droste benoemd. De voorgaande 4 edities werden dan ook telkenmale in de 3 verschillende delen van het buurtschap gehouden.

Butken

Butken is een spel uit lang vervlogen tijden, dat nog wel jaarlijks wordt gespeeld in Haarle. Het werd vroeger door velen beoefend. Met de spelregels van toen werd dit jaar voor de 5e keer het kampioenschap georganiseerd.

Het butken geeft met 4, 5 of 6 spelers het beste van het spel. Het genoemde speelveld wordt middels lijnen afgebakend. Middenin staat het Bot met de 10 munten op kop. De bedoeling is dat vanaf de werplijn aan de kortezijde van het speelveld om de beurt met een kleine mooi gevormde veldkei het zogenaamde bot wordt geraakt. De munten die eraf vallen mag de speler behouden mits deze op kop liggen. Wel kan een andere speler iemand uittikken en de gewonnen munten innemen. Het spel gaat zolang door dat alle 10 munten uit het spel zijn. In de buurtschap wordt dit 1ste deel van de wedstrijd een gaank genoemd ofwel een set (zoals bij tennis). Een drietal gaank’n maken een voorronde. Vervolgens wordt nog 2 keer een voorronde gehouden, maar dan met andere groepssamenstelling. Na 9 gaank’n, waarbij maximaal 90 punten te behalen is, wordt het klassement opgemaakt. De finalisten mogen dan de strijd met elkaar aangaan.

Kei van Hoarl

Dit jaar was dan ook Achter-Hoarl aan de beurt om de organisatie op zich te nemen. In de weide bij Kamphuis Sloopwerken aan de Snoeymansweg werden butkevelden uitgezet. Een veld is 10 meter breed en 30 meter lang met precies in het midden het Bot waarop een tiental munten worden gelegd met kop naar boven. De velden waren keurig kortgemaaid. Inzet van het toernooi was de mooie wisselbokaal de Kei van Hoarl die door Gerard Bruggink (winnaar van vorig jaar) keurig werd aangeleverd.

Voor deze wedstrijd waren alle heren uit de buurtschap Haarle uitgenodigd. Met een opkomst van 18 deelnemers werd maandagavond op een viertal velden een compleet toernooi afgewerkt. Gadegeslagen door toeristen uit Woerden en Drenthe bleven er uiteindelijk 5 butkespelers over die in de finale konden strijden om de titel.

Finale

De finale bestond uit een 3 tal gaank’n (sets) waarbij men per gaank maximaal 10 punten kon scoren. Vanuit de voorrondes was Gerrit Venhuis  de favoriet, hij had in 9 gaank’n totaal  51 punten gescoord. Herman Strootman  volgde met 33 punten als 2e finalist. De 3e finalist, Gerard Bruggink, wist 31 punten te scoren. De 4de en 5de finalisten zaten dicht bij elkaar, respectievelijk 30 om 29 punten voor Leon  Lammerink en Ben Lammerink. Met 2 finalisten uit Achter-Hoarl (Herman Strootman en Gerrit Venhuis), 1 finalist uit Beerg (nabij Lädderken, Gerard Bruggink) en 2 finalisten uit Veur-Hoarl (Ben en Leon  Lammerink) werd de finale een spannende butkestrijd.

Onder toeziend oog van alle deelnemers en toeschouwers wist Leon Lammerink in de eerste finalegaank 7 punten te scoren. Gerard Bruggink behaalde 3 punten . De 2de finale gaank ging compleet anders waarbij ditmaal Herman Strootman  alle 10  punten scoorde. In de laatste 3de finalegaank waren nog 10 punten te verdelen, daardoor kon elke finalist de titel nog bemachtigen. Het werd dus een steekspel. Hierbij nam Ben  Lammerink het initiatief, en gokte op bot . Ondertussen had hij al een  7 punten gescoord. Maar ook Herman Strootman, Gerrit Venhuis en Leon Lammerink weggewerkt. Sluw wist Gerard Bruggink 1 punt  binnen te halen. Vervolgens gokte Gerard om de laatste munten  bij Ben Lammerink weg te halen wat mislukte.  Gerard Haalde 1 punt en Ben Lammerink de resterende 9 punten. Daarmee bleef Ben 1 punt achter op de nieuwe Butkekampioen van Hoarl, Herman Strootmen met 10 punten.

De mooie wisselbokaal werd namens het butkecomité door Gerrit Lammerink (Achter-Hoarl) uitgereikt aan Herman Strootman. Hij gaf nog eens aan dat het volgend jaar wordt georganiseerd in de Beerg/Lädderken. Het was een spannende strijd geweest. Ook een kleine bokaal met gouden keitje uitgereikt aan Herman. Ben en Leon Lammerink kregen tevens een kleine bokaal, ditmaal de inzet bij het eerste lustrum.

Ook mag gezegd dat met hulp van Miep Droste, Yvonne en José Lammerink de wedstrijdleiding goed in handen was. Alles werd keurig op formulieren genoteerd. Volgend jaar wordt op de eerste maandagavond na de bouwvak in de Beerg/Lädderken het Butketoernooi van Haarle georganiseerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen