Hartewensen gehandicapten komen (hopelijk) tot uiting in nieuwe sporthal

Herman Booyink, Marcel Kleissen en Andries Mast van het Gehandicaptenplatform
Herman Booyink, Marcel Kleissen en Andries Mast van het Gehandicaptenplatform
Foto: Redactie

Erg tevreden en een dikke pluim aan de gemeente. Als het aan het gehandicaptenplatform ligt, mag de nieuwe sporthal van Tubbergen al wel morgen geopend worden. Tot hun volle tevredenheid praten de leden ervan mee over de toekomstige inrichting, o.m. wat toegankelijkheid betreft.

Letterlijk laagdrempelig en bovenal logisch ingedeeld, zodat bijvoorbeeld ook iemand die minder goed kan zien of slecht ter been is zijn/haar weg er makkelijk kan vinden. Dat soort aspecten heeft de volle aandacht van de leden van het Tubbergse gehandicaptenplatform, eigenlijk de spreekbuis voor iedereen die zichzelf niet (helemaal) zelfstandig redt zonder één of meerdere hulpmiddelen. Leo Stamsnieder uit Geesteren is hiervan de voorzitter en komt in die hoedanigheid, zonder dat hij zelf enig fysiek of verstandelijk ongemak heeft, op voor de medemens die zich wat minder makkelijk van A naar B verplaatst en tóch graag onderdeel wil zijn van de gehele samenleving. Niettemin betrapt hij zichzelf er ook weleens op dat hij er niet altijd direct bij stilstaat wat het voor hen betekent als iets op een bepaalde – vaak dan verkeerde – manier geregeld is. “Dat is logisch, want je hebt er gewoon niet constant mee te maken. Voor iemand die in een rolstoel zit of blind is, is dat wel anders. Die kunnen je feilloos vertellen waar er dingen niet goed zijn, zoals een trottoir dat gevaarlijk aangelegd is of een verkeerde bewegwijzering – om maar eens wat te noemen”, legt Stamsnieder uit. “Het is dan heel fijn als we in een vroegtijdig stadium betrokken worden bij projecten. Dat scheelt ook een boel geld, zeker als later blijkt dat het toch anders had moeten zijn. Kijk maar eens naar de Grotestraat in Tubbergen. Had men meteen ons laten meekijken dan waren er meteen goede stenen in gekomen en was er veel minder geld uitgegeven. Achteraf is alles makkelijk praten, maar dat is gewoon een goed voorbeeld dat veel mensen nog op hun netvlies hebben staan. Sowieso kosten maatregelen om de toegankelijkheid voor gehandicapten te vergroten meestal geen extra geld. Vaak is het maar een kwestie van ‘even weten’. Dat is al helemaal goedkoper dan sloopwerk naderhand, omdat iets niet in de haak is.”

Met nog een slag om de arm wat de uiteindelijke realisatie betreft, wil Stamsnieder de gemeente alvast complimenteren met de mogelijkheid om aan tafel te zitten met ambtenaren en samen te kijken naar het zogeheten bouwbestek c.q. de voorlopige – nog geheime – tekeningen van de nieuwe sporthal. “Ik vind dat ze goed luisteren naar onze wensen. Het is natuurlijk nog even afwachten wat er komen gaat, maar ik heb er wel vertrouwen in.”

Evenementen

Volgend jaar zal het gehandicaptenplatform zich met name op evenementenorganisaties storten waar het gaat om bewustwording. CSI Twente in Geesteren heeft zich, bij monde van Rob Maathuis, al gemeld voor advies over het toegankelijker maken van het evenement.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen