Ervaringsdeskundige kindermisbruik verhaalt over verschrikkelijke jeugd: ‘Van zwijgplicht naar spreekrecht’

Foto:

Jeanet Versteeg stapt uit de schaduw door het publiceren van een biografie en het beginnen een eigen bedrijf, waarmee ze lezingen en presentaties geeft voor scholen en hulpverleners alsmede lotgenoten wil ondersteunen wanneer zij in traumabehandeling gaan.

De in Tubbergen woonachtige Versteeg schrijft in haar boek dat ze tijdens haar jongere jaren meermaals, door diverse personen, seksueel misbruikt is. Om te beginnen door haar bloedeigen moeder. De eerste keer al rond het vierde of vijfde levensjaar. Later zouden nog anderen zich aan haar vergrijpen, onder meer in Geesteren.

Uit angst en schaamte zweeg Versteeg daarna jarenlang over het misbruik van haar moeder, vechtend tegen spontane flashbacks. Inmiddels, na een zware behandeling om alle trauma’s te kunnen verwerken, kan ze prima praten over haar onveilige verleden. “Je kan alles jaren lang ontkennen, erover liegen en ervoor weglopen, maar wat waar is waar en er is maar één waarheid. Als je niet praat, bescherm je de dader(s). Als je wel praat, bescherm je jezelf. Pas dan begint het herstel.”

‘Wie zal haar vinden?’

Onlangs kwam Versteegs eerste boekwerk getiteld ‘Wie zal haar vinden?’ op de markt waarin ze uit de doeken doet wat haar overkomen is, om lotgenoten erkenning en hulpverleners inzicht te bieden. Het is uitgebracht onder een pseudoniem: Fleur Soomers. “Eerder wilde ik niet dat mijn eigen naam hieraan gekoppeld zou worden. Het ligt natuurlijk allemaal erg gevoelig.

De Tubbergse, die zelf moeder van een zoon is, wil nu ook andere slachtoffers helpen en hulpverleners bijstaan. “Om te zorgen dat er op tijd ingegrepen wordt als er sprake is van (seksueel) misbruik. Ik wil het taboe doorbreken en voorkomen dat mensen door jarenlang te zwijgen en ‘wegstoppen’ hun leven lang moet lijden, zoals ik heb gedaan.”

Versteeg is te boeken als spreker en ervaringsdeskundige via www.speakxperience.nl. Haar boek is verkrijgbaar bij De Secretaresse, supermarkt PLUS Ivo en Niké Pleijhuis, Brummelhuis Ootmarsum, Danielle van der weide in Rossum en online te bestellen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen