Toneelgroep Fleringen zoekt een moordenaar

Foto:

Voor het eerst in haar bestaan speelt de Fleringse toneelvereniging een plattelandskrimi. In het stuk ‘In naam der wet’, dat de komende weken op de planken wordt gebracht, wordt gezocht naar een moordenaar.Al meer dan 50 jaar speelt de toneelgroep Fleringen jaarlijks een blijspel. De laatste jaren streeft de vereniging er naar om stukken te spelen die niet alleen komisch en hilarisch zijn, maar ook een leuke verhaal lijn hebben en de nodige emotie kennen. Centraal in elk stuk staat de Twentse taal.

‘In naam der wet’ is geschreven door de Drentse auteur Harm Dijkstra. Het stuk is door de toneelgroep bewerkt en vertaald naar het Twents. Door de bewerking is de echte Twentse humor er ingebracht en zijn de karakters aangescherpt. Het resultaat is een prachtige verhaallijn met de nodige Twentse wijsheden. Met recht kan gezegd worden dat toneelgroep Fleringen hiermee een unieke komische Twentse plattelandskrimi neerzet.

Verhaallijn
‘In naam der wet’ speelt zich af in een Twents dorpje in de jaren ’80. Het plaatselijke politiebureau wordt geleid door opperwachtmeester Sikkema (Mark Boer) van de Politie regio Oost Nederland, “woar alman met angst en beef’n ouwer proat”. Als een rijke alleenstaande boer dood wordt aangetroffen in zijn bed op dinsdag ochtend om kwart over acht, luidt de conclusie van het laboratoriumonderzoek: “Broes op de lip’n, onnatuurluke dood en een overdosis dormalinehinitrine”, aldus Sikkema. Commissaris Van der Valk (Marina Frielink) geeft opdracht tot een groots buurtonderzoek. Sikkema en zijn assistent Koopman (Michel Kroeze) gaan op zoek naar de dader. “Het lik wa of d’r elke 5 minuten’n ’n verdachte bie komt”, verzucht Sikkema als blijkt dat een goede vriend van de vermoorde Bernard, Bets van de Kreste (Leo Pots), ook een motief heeft. En dat terwijl landloper Roelofs (Raymond Nijland) als hoofdverdachte is vastgezet in de politiecel omdat hij rond zwierf op plaats delict. En dan is er nog kakmadam Lida van den Boogaard (Hennie Dijkgraaf) uit Hilversum en Gemma (Esther Nijmeijer) van het gemeentehuis die allebei een onduidelijke alibi hebben. Of Sikkema de moordenaar kan ontmaskeren is maar de vraag. Gelukkig wordt hij met raad en daad bijgestaan door zijn vrouw Fien (Brigitte Potijk), zijn zoon Henkie (Ton Mentink) en de wijkzuster Ine (Brenda Bolk).

Optredens
Een heerlijk Twents blijspel met een verrassende en emotionele ontknoping. ‘In naam der wet’ wordt vier maal gespeeld in een prachtig decor op de volgende locaties en data:

9 en 10 november, aanvang 20.00 uur
Kaarten aan de kassa: €6
DOK’s Fleringen
Ootmarsumseweg 249-251, Fleringen

14 en 15 november, aanvang 20.15uur
Kaarten via www.stadstheaterdebond.nl: €13,50 incl. drankje
Stadstheater de Bond Oldenzaal
Molenstraat 25, Oldenzaal

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen