Weer duizenden bezoekers verwacht bij Oogstdag

Foto:

Zondag 10 augustus organiseert Landschap Overijssel de jaarlijkse Oogstdag bij de Molen van Frans. Stilzitten is er deze dag niet bij. Er wordt hard gewerkt aan het oogsten van rogge en in de watermolen wordt graan gemalen. Ook is er muziek en een sfeervolle markt met streekproducten. De Oogstdag is voor jong en oud en duurt van 12.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis.Tijdens de Oogstdag is er veel te doen en te zien in en om de Molen van Frans. Achter de molen, op de akker, oogsten de mannen de rogge met zeis en pik; het traditionele gereedschap. De vrouwen staan klaar om de rogge tot garves te binden. En dat is hard werken. Kinderen mogen zeker meehelpen, iedere hulp is namelijk welkom.

Streekmarkt en kinderactiviteiten
Naast helpen met de roggeoogst is er meer te doen. Kinderen kunnen aan de slag met stro en kunnen een eigen kaars maken van bijenwas. Liefhebbers van heerlijke streekproducten komen aan hun trekken op de streekmarkt met onder meer bosbessen, vlierproducten, bier en ijs. Ook op het terras is het goed toeven met koffie, thee, lekkers en gezellige muziek.

Water en rad
Ook de watermolen zelf is een bezoekje waard. Ruim 300 jaar geleden was de Molen van Frans een papiermolen. De kracht van het water werd gebruikt om papier te maken. In een zogenaamde hamerbak werden oude kleren fijngestampt tot pulp waar vervolgens het papier van gemaakt werd. Later werd de molen omgebouwd tot graanmolen. Tijdens de Oogstdag laten de molenaars het waterrad weer draaien en malen het graan.
 
Waar en wanneer?
De Oogstdag is zondag 10 augustus van 12.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De activiteiten zijn in en rond het bezoekerscentrum Molen van Frans, Oosteriksweg 26 te Mander. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door de inzet van vrijwilligers, provincie Overijssel en de Nationale Postcode Loterij.

Kijk voor meer informatie over activiteiten van Landschap Overijssel op www.landschapoverijssel.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen