CDA Tubbergen neemt stelling tegen ‘verplicht weg bij Ziggo’

Netwerkbeheerder Cogas bant Ziggo van haar netwerk en verplicht klanten om over te stappen naar Caiway, dat wel glasvezel aanbiedt. Dit stuit velen tegen de borst. CDA Tubbergen, dat gisteravond haar jaarvergadering hield, krijgt veel vragen over de kwestie en wil van het gemeentebestuur weten wat eraan te doen is.

CDA-fractievoorzitter Tonny Busscher: “Inmiddels heeft onze fractie een groot aantal reacties gehad uit de Tubbergse samenleving. Ook tijdens de algemene jaarvergadering van het CDA, gisteravond in ’t Oale Roadhoes in Tubbergen, zijn hierover vragen gesteld. Binnen de fractie is met verbazing op de berichtgeving gereageerd. Voor ons reden om u een aantal vragen voor te leggen. Gezien de vele reacties uit de samenleving en de impact voor Ziggo kanten willen wij u, het college, verzoeken deze met spoed schriftelijk te antwoorden.”
CDA Tubbergen heeft de volgende vragen:
  1. Het CDA pleit voor een open communicatie. Klanten van Cogas en Ziggo hebben echter uit de krant moeten vernemen, dat Ziggo niet meer wordt doorgegeven via het Cogas netwerk. Wij zijn van mening dat dit niet correct is. De klanten hadden geïnformeerd moeten worden alvorens de pers werd ingeschakeld. Wat is hierover uw mening?
  2. Bent u als college en aandeelhouder van Cogas vooraf betrokken bij deze actie en actief geïnformeerd over de gevolgen voor de inwoners van de gemeente Tubbergen? Zo ja, hoe hebt u hier op gereageerd? Zo nee, welke actie gaat u nu ondernemen?
  3. Was u bekend als college en aandeelhouder, op het moment dat Cogas overging tot de aanleg van glasvezel in de gemeente Tubbergen, dat de klanten verplicht worden over te stappen naar een andere provider? Zo ja, waarom is de raad daarover niet geïnformeerd? Zo nee, dan vragen wij u om een verklaring hoe het mogelijk is dat u daarvan niet op de hoogte was?
  4. Uit de beschikbare informatie wordt de huidige Ziggo klant gestuurd richting één aanbieder, namelijk Caiway. Dit lijkt gedwongen winkelnering. Cogas is wettelijk aangewezen als kabelbedrijf en moet aanbieders toelaten. Is het mogelijk om ook voor andere providers te kiezen? En vindt u het niet vreemd dat Ziggo, die vele tevreden klanten heeft in de gemeente Tubbergen niet meer doorgegeven kan worden?
  5. Een aantal inwoners neemt nu bij Ziggo een volledig pakket af (televisie, telefoon, internet) inclusief een emailadres van Ziggo. In de nieuwe situatie komen Ziggo emailadressen te vervallen. Dit heeft nogal wat consequenties. Wat is uw mening als college en aandeelhouder over het vervallen van de Ziggo emailadressen?
  6. Een aantal andere services van Ziggo zijn straks niet meer beschikbaar. U kunt hierbij denken aan Ziggo Spots. Worden dit soort services door Caiway of andere aanbieders via het Cogas netwerk in de toekomst ook aangeboden?
  7. Is het u bekend of de overgang voor inwoners van de gemeente Tubbergen extra kosten (bijvoorbeeld aanschaf elektronica of hoger abonnementsgelden) met zich meebrengt? Indien niet bekend, kunt u dat nagaan en ons informeren?
  8. Hoe wordt de nazorg van dit ongemak geregeld door Cogas?
glasvezel
Velen getroffen
De gedwongen overstap naar Caiway, per 1 januari 2015, raakt tienduizenden Ziggo-klanten in heel Twente. Netwerkbeheerder Cogas biedt het analoge televisiepakket aan, maar voor digitale televisie en kabelinternet moet er voor Ziggo worden gekozen.
Ziggo biedt alleen een kabelverbinding aan in Twente, maar Cogas is op zoek naar een partij die zowel glasvezel als kabel naast elkaar wil aanbieden. Caiway wil dat wel. 
Overstappen
Voor de Ziggo-klanten betekent dit dat ze verplicht moeten overstappen omdat Ziggo verdwijnt. Het abonnement wordt automatisch stopgezet, maar het nieuwe pakket bij Caiway moet wel door de klant zelf worden aangevraagd.
Kabelbedrijven hoeven in Nederland geen andere kabelaars toe te laten op hun netwerk, dat wel het geval is bij glasvezel. Momenteel kan op het Cogas-netwerk alleen nog worden gekozen uit Caiway-glasvezel, maar dat moet in de loop van 2015 worden uitgebreid.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen