Dwangsommen opgelegd tegen reclameborden in Albergen en Geesteren

Foto: PPE

De gemeente wil graag voorkomen dat her en der reclameborden de leefomgeving verloedert en legt daarvoor stelselmatig dwangsommen op, welke worden omgezet in boetes als de illegale reclame niet alsnog weggehaald wordt. In zowel Albergen als Geesteren is daarom een grondeigenaar aangeschreven en gesommeert op korte termijn aan de eisen van de gemeente te voldoen.De gemeente heeft de wettelijke taak om te zorgen voor een goede omgevingskwaliteit, dat wil zeggen voor een leefomgeving die veilig, gezond en aantrekkelijk is. Dit is natuurlijk in het belang van de burgers, want er is zorg voor hun welzijn (gezond en veilig) en voor hun welvaart. Een goede omgevingskwaliteit voorkomt verloedering, en daarmee waardeverlies van de omgeving.

Om te beoordelen of er sprake is van strijd met de eisen waaraan reclame in de gemeente Tubbergen aan moet voldoen,  wordt de nota reclame en bewegwijzeringsbeleid ‘Duidelijk Zichtbaar’ gehanteerd. Deze is in maart 2013 door de gemeenteraad vastgesteld en maakt deel uit van de gemeentelijke welstandsnota. Burgemeester Stegers: “Hierin zijn de regels met betrekking tot reclameobjecten opgenomen. Zo zijn er een aantal reclameobjecten welke in zijn geheel niet toelaatbaar zijn, weilandborden bijvoorbeeld.”

Albergen
Op 30 september 2013 en op 11 april 2014 is geconstateerd dat reclameobjecten in strijd met de APV 2012 zijn geplaatst op het perceel aan de Ootmarsumseweg in Albergen. De gemeente heeft besloten om aan Holding Morshuis te Albergen een last onder dwangsom ter voorkoming van herhaling van de overtreding op te leggen. Gezien de grootte van het bord verbeurt het bedrijf bij herhaling van de overtreding een dwangsom van €1.500 per dag, met een maximum van €15.000.

Morshuis is in de gelegenheid gesteld haar zienswijze over dit voornemen in te dienen. Van deze mogelijkheid heeft zij geen gebruik gemaakt.

Geesteren
Op 20 februari 2014 is geconstateerd dat een weilandbord is geplaatst op het perceel aan de Denekamperweg te Geesteren. Op 10 april 2014 is wederom geconstateerd dat op dit perceel een weilandbord is geplaatst, in strijd met de APV 2012. De gemeente heeft besloten om aan Stichting De Groene Brug te Almelo een last onder dwangsom ter voorkoming van herhaling van de overtreding op te leggen. Gezien de grootte van het bord verbeurt de stichting bij herhaling van de overtreding een dwangsom van €1.000 per dag, met een maximum van €10.000.

De Groene Brug is in de gelegenheid gesteld haar zienswijze over dit voornemen in te dienen. Van deze mogelijkheid heeft zij geen gebruik gemaakt.

Kritiek
Ondernemers hebben last van administratieve lastendruk door de veelal complexe regelgeving omtrent het tonen van reclame en bepleiten daarom een zo efficiënt mogelijke vorm van kwaliteitsborging. Regelmatig pleiten zij en anderen daarom voor algehele afschaffing van de welstandstoets. Toch vindt bijna iedereen het belangrijk om in een ‘schone’ omgeving te wonen, waar dus ook zo min mogelijk reclameuitingen zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen