Financiële strop voor Ria’s Eetcafé door problemen met riolering

Foto:

Het afvalwater van Ria’s Eetcafé in Mander wordt op dit moment geloosd op de sloot. Uit waarnemingen van het waterschap blijkt dat die lozing niet voldoet aan het regels. De eigenaresse van het etablissement heeft daarom bij de gemeente een verzoek ingediend om aangesloten te worden op de riolering. Deze zal daaraan echter geen medewerking verlenen, zo heeft het college van B&W besloten.

Het waterschap heeft, als bevoegd gezag voor oppervlaktewaterlozingen, Ria’s Eetcafé aangesproken op het feit dat haar lozing van het afvalwater niet voldoet aan de normen. Om hier alsnog aan te kunnen voldoen zal het huidige rioleringsysteem van het horecabedrijf aangepast moeten worden of dient het geloosd te worden op (nog aan te leggen) riolering. Als reactie hierop is door de eigenaresse een verzoek ingediend bij de gemeente om haar pand aan te sluiten op de (druk)riolering.

Op 30 januari jongstleden heeft voormalig wethouder Jos Harmelink in een gesprek met haar een toezegging gedaan dat de gemeente Tubbergen bereid is medewerking te verlenen tot aanleg van riolering, mits zij bereid zou zijn een substantiële bijdrage (€25.000) te leveren in de aanlegkosten. Daarnaast moeten in het geval van aanleg van riolering de panden in de nabijheid van Ria’s Eetcafé ook gerioleerd worden, omdat de panden dan binnen 40 m van openbaar riool komen te liggen. Volgens het huidige gemeentebeleid moeten deze perceeleigenaren €9.000 gaan betalen voor deze aansluiting. In ditzelfde gesprek is duidelijk aangegeven dat de gemeente niet verplicht is om riolering aan te leggen.

Voorstel alsnog ‘in beeld’

Ria’s Eetcafé is echter niet ingegaan op het aanbod, omdat de bijdrage niet op is te brengen en hierdoor de bedrijfsvoering in gevaar zou komen. Inmiddels liggen de kaarten wat anders op tafel, aldus de gemeente. Het waterschap heeft de eigenaresse er op gewezen dat zij de probleemeigenaar is en haar duidelijk gemaakt dat er sowieso wat aan de lozingssituatie verbeterd moet worden. Ze heeft daarom offertes opgevraagd bij bedrijven die ter plaatse het rioleringsysteem kunnen aanpassen en ze heeft in de buurt geïnventariseerd wie hieraan mee wil doen.

De aanleg van het nieuwe rioleringsysteem waarbij de gemeente niet betrokken is, een zogehoten IBA 3B, is volgens de boekhoudster van de eigenaresse mogelijk tegen een bedrag van ca. €25.000 (offertebedragen). De leveranciers geven echter geen garantie dat de voorziening te allen tijde aan de lozingseisen zullen voldoen. Desalniettemin worden deze systemen op meerdere plaatsen in Nederland toegepast met veelal goede resultaten. Als de gemeente niet voornemens is riolering aan te leggen, is toepassing van een dergelijk systeem dus ’the second best’ oplossing waar het waterschap in mee zal gaan. Inventarisatie in de buurt (door Ria’s Eetcafé zelf uitgevoerd) heeft evenwel opgeleverd dat de buren niet op riolering zitten te wachten, mede vanwege de verplichte bijdrage van €9.000 per aansluiting.

Groot risico voor de gemeente

Zou de gemeente alsnog instemmen met het aanleggen van (druk)riolering, dan staat de gemeente voor een groot financieel risico. Niet alleen is de variant van een ‘eigen’ riolering vele malen goedkoper, ook is er een grote kans dat bewoners weigeren aan te sluiten op het gemeentelijk riool. Het waterschap heeft te kennen gegeven geen financiële bijdrage te kunnen leveren t.b.v. de aanleg van riolering. Dit betekent dat alle tegenvallers dan voor rekening van de gemeente zullen komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen