Moeders beter beslagen ten ijs door cursusje Kinder-EHBO

Foto:

Tja, wat doe je als er iets gebeurt met je baby of peuter? Bij brandwondjes, het oppeuzelen van een bepaald goedje of zelfs medicijnen? En wat nou wanneer je kind geen lucht meer krijgt? Pak je direct de telefoon voor een vriendelijke hulpdienst of grijp je eerst zelf in? Oud-verpleegkundige Nicolet Meenderink had vanochtend de schone taak enkele moeders te onderwijzen tijdens het maandelijkse Mamacafé. Dat vond – net als iedere keer – plaats in de Tubbergse locatie van SKIK Kinderopvang, gevestigd in dorpshuis De Huve.”Het klinkt misschien simpel, Maar als de ‘nood aan de man’ is, dan maakt menigeen juist makkelijk te voorkomen fouten. Hopelijk hebben jullie wat aan de tips die ik jullie vandaag ga geven”, zo stelde Meenderink in haar inleiding. Vervolgens zei ze vooral te hopen op vragen over bepaalde onderwerpen, en die kwamen al snel. In sneltreinvaart ging het over haar eigen achtergrond in de anesthesie, stikken, reanimatie, brandwonden, vergiftiging, beten, vallen enzovoorts. En bij alles een voorbeeld of anekdote, geput uit eigen ervaring.

Anke Büchter, één van de moeders die vanochtend aanwezig was, gaat regelmatig naar het Mamacafé. Niet alleen in Tubbergen, maar ook in Almelo – waar eenzelfde initiatief loopt. “Dat is in de bibliotheek, dus dan combineer ik het halen van wat boeken met zo’n gezellige en nuttige bijeenkomst als dit. We wonen in Harbrinkhoek dus het maakt niet zo heel veel uit. Ook daar zijn iedere keer andere thema’s die ze behandelen. Laatst ben ik naar het Mamacafé over ‘bekkenklachten’ geweest en daarvoor ging het geloof ik over ‘praten tegen je peuter’. Ik heb echt wat opgestoken vandaag, interessant thema en leuk gebracht ook. Waar een poosje babbelen bij een kopje koffie of thee wel niet allemaal goed voor is.”

Meenderink stond ook nog even stil bij de Twentse nuchterheid. “Soms heel handig, maar af en toe het ook juist iets in de weg. Het vormt echt een drempel voor sommigen. Zo van ‘oeh, zal ik nou wel de dokter bellen’ want ‘stel je toch eens voor dat het om niks is’. Als er echt iets aan de hand is, als je je kind niet meer zichzelf is of als het levensbedreigend kan worden, dan moet je gewoon 1-1-2 bellen. Iedereen weet wel van het verhaal van een peuter hier uit de buurt die is gestikt in een poffertje. Dus bij twijfel ook meteen aan de telefoon hangen en niet wachten.” Aan de andere kant, zo gaf de cursusleidster aan, kan een kind heel veel hebben. “Ik zeg weleens ‘je kind is niet van porselein’. Er staat me nog een verhaal bij van een kind dat de ene dag gereanimeerd moest worden en de volgende dag weer volop aan het spelen was, zich afvragend waarom iedereen zo’n belangstelling had en d’r niet gewoon met rust liet. Tja, zo kan het gaan.”

Belangstelling
“Zit je ook vol vragen over je zwangerschap of over je baby? Mis je af en toe het contact met andere vrouwen die net een baby hebben? Heb je zin in gezelligheid met andere moeders? Kom dan bij het Mamacafé al je vragen stellen bij een kopje koffie of thee”, legt Monica Bijen namens Stichting Welzijn Tubbergen uit. “Ook als je nog niet bevallen bent, maar je hebt al wel vragen over bijvoorbeeld opvoeding of borstvoeding, ben je van harte welkom.”

De bijeenkomsten zijn iedere 4 weken, elke keer op woensdagochtend. Deelname is gratis. Vandaag waren Jennie Aalderink-Büter uit Langeveen namens BTK/VVT kraamzorg en Sandra van Dam namens de GGD tevens aanwezig om vragen te beantwoorden, naast ‘special guest’ Nicolet Meenderink.

2014-03-05-09

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen