‘Van onze landbouwgrond geen beschermd natuurgebied maken’

Foto:

Het aanwijzen van het Springendal en het Dal van de Mosbeek bij Vasse als beschermd natuurgebied is zeer onzorgvuldig gebeurd. Dat betoogden landbouworganisatie LTO Noord en agrariƫrs uit de omgeving van Vasse vandaag bij de Raad van State.

Het ministerie van Economische Zaken wees de gebieden aan om belangrijke natuur te beschermen. In de gebieden komt onder meer het vliegend hert voor, een zeer zeldzame keversoort.
Maar het ministerie heeft ook gebiedsdelen aangewezen waar helemaal geen natuur voorkomt die beschermd moet worden. Daardoor worden de agrarische bedrijven onnodig in hun bedrijfsvoering beperkt, geven de boeren en hun vertegenwoordigers aan. Nicole Scholten Linde, voorzitter LTO Noord afdeling Tubbergen: “Zo worden we gedwongen eerst een strenge natuurvergunning aan te vragen voordat we verder kunnen, als we dat dan al mogen.” Ook verwijten de landbouwers het ministerie dat sommige natuur, welke al in andere delen van het land in ruime mate voorkomt, te streng wordt beschermd.
‘Landbouwgrond ook beschermd’
Volgens het ministerie vliegt het vliegend hert boven de landbouwgronden en moeten deze daarom als beschermd leefgebied aangemerkt worden. Van onzorgvuldigheid is derhalve geen sprake, zo meent het ministerie.
De hoogste bestuursrechter doet over enkele maanden uitspraak.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen