Nieuw reclamebeleid gemeente Tubbergen

In december 2010 is door de gemeente Tubbergen het reclamebeleid vastgesteld. Hiermee is een aantal nieuwe regels van toepassing op de mogelijkheden tot het uiten van reclame. Zo is bijvoorbeeld vastgelegd welke reclameobjecten, als deze aan de gestelde randvoorwaarden voldoen, mogen worden geplaatst. Ook zijn er reclameobjecten die helemaal niet toelaatbaar zijn.In april 2011 is de handhaving met betrekking tot illegale reclameobjecten gestart. Het hoe en waarom kan soms nog voor enige onduidelijkheid zorgen. In de hele gemeente worden controles uitgevoerd. Bij deze controles wordt gekeken of reclameobjecten zonder of met vergunning zijn geplaatst. Als reclameobjecten zonder vergunning zijn geplaatst, wordt in bepaalde gevallen handhavend opgetreden. Bestaande vergunde reclameobjecten worden dus gerespecteerd.Tegen objecten die ná 1 oktober 2010 (de inwerkingtreding van de WABO) geplaatst zijn en die niet voldoen aan de gestelde criteria wordt in alle gevallen handhavend opgetreden. Tegen sommige objecten wordt niet handhavend opgetreden, hiervoor geldt het overgangsrecht. Tegen excessen wordt daarentegen altijd handhavend opgetreden! Excessen zijn gevallen waar in ernstige mate sprake is van strijd met de redelijke eisen van welstand. Kijk voor de volledige nota reclamebeleid “Duidelijk zichtbaar” op www.tubbergen.nl Een voorbeeld van een exces is een weilandbord. Deze is in alle gevallen niet toegestaan. Een weilandbord is een bord dat geplaatst wordt op grond met een agrarische of natuurbestemming en die zichtbaar zijn vanaf de weg. De borden staan niet op of aan de weg, maar er net naast (op private gronden). Voor deze borden geldt het overgangsrecht ook niet: ongeacht wanneer de borden geplaatst zijn, zullen ze verwijderd moeten worden.Wanneer de gemeente een overtreding constateert, wordt er in eerste instantie een waarschuwingsbrief verzonden. Hierin wordt gevraagd om het reclameobject te verwijderen. Wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven, stuurt de gemeente een voornemen last onder dwangsom. In deze brief staat dat wij van plan zijn een last onder dwangsom op te leggen. Een eventuele reactie op deze brief nemen wij mee in het komen tot een besluit.

In december 2010 is door de gemeente Tubbergen het reclamebeleid vastgesteld. Hiermee is een aantal nieuwe regels van toepassing op de mogelijkheden tot het uiten van reclame. Zo is bijvoorbeeld vastgelegd welke reclameobjecten, als deze aan de gestelde randvoorwaarden voldoen, mogen worden geplaatst. Ook zijn er reclameobjecten die helemaal niet toelaatbaar zijn.

In april 2011 is de handhaving met betrekking tot illegale reclameobjecten gestart. Het hoe en waarom kan soms nog voor enige onduidelijkheid zorgen. In de hele gemeente worden controles uitgevoerd. Bij deze controles wordt gekeken of reclameobjecten zonder of met vergunning zijn geplaatst. Als reclameobjecten zonder vergunning zijn geplaatst, wordt in bepaalde gevallen handhavend opgetreden. Bestaande vergunde reclameobjecten worden dus gerespecteerd.

Tegen objecten die nĂ¡ 1 oktober 2010 (de inwerkingtreding van de WABO) geplaatst zijn en die niet voldoen aan de gestelde criteria wordt in alle gevallen handhavend opgetreden. Tegen sommige objecten wordt niet handhavend opgetreden, hiervoor geldt het overgangsrecht. Tegen excessen wordt daarentegen altijd handhavend opgetreden! Excessen zijn gevallen waar in ernstige mate sprake is van strijd met de redelijke eisen van welstand. Kijk voor de volledige nota reclamebeleid “Duidelijk zichtbaar” op www.tubbergen.nl

Een voorbeeld van een exces is een weilandbord. Deze is in alle gevallen niet toegestaan. Een weilandbord is een bord dat geplaatst wordt op grond met een agrarische of natuurbestemming en die zichtbaar zijn vanaf de weg. De borden staan niet op of aan de weg, maar er net naast (op private gronden). Voor deze borden geldt het overgangsrecht ook niet: ongeacht wanneer de borden geplaatst zijn, zullen ze verwijderd moeten worden.

Wanneer de gemeente een overtreding constateert, wordt er in eerste instantie een waarschuwingsbrief verzonden. Hierin wordt gevraagd om het reclameobject te verwijderen. Wanneer hier geen gehoor aan wordt gegeven, stuurt de gemeente een voornemen last onder dwangsom. In deze brief staat dat wij van plan zijn een last onder dwangsom op te leggen. Een eventuele reactie op deze brief nemen wij mee in het komen tot een besluit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen