Gebiedsvisie voor Noordoost Twente vastgesteld; Wat willen we?

Foto:

‘Verbinden maakt sterk’, zo heet de gebiedsvisie voor Noordoost Twente die is opgesteld naar aanleiding van een interactief proces met inwoners en anderen zoals de provincie, gemeenten, het waterschap, LTO en lokale bedrijven.

‘Verbinden maakt sterk’, zo heet de gebiedsvisie voor Noordoost Twente die is opgesteld naar aanleiding van een interactief proces met inwoners en anderen zoals de provincie, gemeenten, het waterschap, LTO en lokale bedrijven.

 

De inbreng van alle partijen is benut om te beoordelen of de provincie Overijssel met haar visie aansluit op wat er leeft aan ideeën en initiatieven in de samenleving. Een aantal concrete ideeën is als ‘droom’ in de gebiedsvisie opgenomen ter inspiratie en concretisering van de ambitie.

 

Ontwikkelingen en hun gevolgen

In Noordoost-Twente zijn een aantal ontwikkelingen gaande die om een brede aanpak, in de vorm van een gebiedsontwikkeling, vragen. Het gaat daarbij om demografische ontwikkelingen, afnemende groei van de (beroeps)bevolking, de opkomst van nieuwe economieën, de hervorming van het Europees landbouwbeleid, toenemende druk op overheidsfinanciën, aanwezige natuur- en landschapswaarden, Nationaal Landschap en de daarbij behorende wet- en regelgeving (vooral Natura2000 en Kaderrichtlijn Water). Al deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor de economie, het landschap en de sociale cohesie.

 

Landschap en water

In Noordoost-Twente zijn van oudsher de bewoners, de economie, het landschap en de natuur nauw met elkaar verbonden. Deze verbinding moet ook voor de toekomst behouden blijven. Het water heeft een bijzondere rol in het landschap en de aantrekkelijkheid van het gebied. Die rol kan nog groter worden door het water meer beleefbaar te maken voor bewoners en toeristen.

 

De landschappelijke waarde van Noordoost-Twente ligt vooral in de oude kleinschalige agrarische cultuurlandschappen en de bijzondere natuurgebieden die met elkaar verbonden zijn door een stelsel van beken en waterlopen. Die vormen samen een groenblauw-netwerk, dat bijdraagt aan het vestigingsklimaat en de regio zeer aantrekkelijk maakt voor toeristen. “De natuur en het landschap zijn zowel een kans als een bedreiging voor de economische ontwikkeling. Onze insteek is om elkaars belangen te respecteren en met elkaar te verbinden; daar ligt de sleutel voor succes”, meent gedeputeerde Bakker.

 

 

Strategie

In de gebiedsvisie is per thema aangegeven op welke instrumenten wordt ingezet voor realisatie. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de volgende 4 instrumenten:

  • Thematische- of gebiedsuitwerking
  • Ontwikkelingsruimte
  • Prestatieafspraken
  • Project

Voor de periode 2012-2015 wordt nog een concreet uitvoeringsprogramma opgesteld. “We hebben nu een belangrijke stap gezet”, aldus de gedeputeerde. Als de gemeenteraden en Provinciale Staten de komende maand groen licht geven voor de visie, dan zal vervolgens een uitvoeringsprogramma worden opgesteld. Dat wordt eind 2012 voorgelegd aan Provinciale Staten, de gemeenteraden en het algemeen bestuur van het waterschap. “Dat betekent niet dat er tot die tijd niets gebeurt. Nu al lopen er tal van initiatieven en dat gaat ook gewoon door.”

 

Download hieronder de gehele gebiedsvisie:

Gebiedsvisie Noordoost-Twente.pdf

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen