Lozing rioleringsvuil in Vasser water wordt aangepakt

Het college van de gemeente Tubbergen heeft besloten dat in Vasse een bergbezinkbassin (BBB) moet worden aangelegd. Daarmee wordt de riooloverstort aan de Denekamperweg gesaneerd.

Het college van de gemeente Tubbergen heeft besloten dat in Vasse een bergbezinkbassin (BBB) moet worden aangelegd. Daarmee wordt de riooloverstort aan de Denekamperweg gesaneerd.

 

Tevens besloot het college om de riolering aan de Denekamperweg aan te passen, dit tussen de Amsinksweg en het pompgemaal aan de Denekamperweg. Met deze verbeteringsmaatregelen van de riolering wordt het waterkwaliteitsspoor in Vasse behaald. De maatregelen worden uitgevoerd in samenwerking met het waterschap Regge en Dinkel.

 

Maatregelen

Om de vuilemissie vanuit de riolering in Vasse te beperken wordt er ter hoogte van het pompgemaal aan de Denekamperweg in Vasse een bergbezinkbassin aangelegd met een inhoud van 810m3. Door de aanleg van een bergbezinkbassin achter de riool overstort aan de Denekamperweg wordt het overstortende rioolwater opgevangen in een bergbezinkbassin en niet meer rechtstreeks op het oppervlaktewater geloosd. Vanwege deze maatregel is het ook noodzakelijk om de riolering in de aan te passen.

 

Met deze maatregelen wordt de vuilemissie vanuit de riolering in Vasse verder gereduceerd, zodat daarmee de maatregelen voor het waterkwaliteitsspoor in Vasse wordt behaald. Vasse ligt in een gebied met kwaliteitswater, wat inhoudt dat er een hogere doelstelling moet worden gehaald dan de gangbare basisinspanning.

 

Overeenstemming tussen gemeente en waterschap

In 2010 is er een optimalisatiestudie van het afvalwatersysteem uitgevoerd waarbij de autonome maatregelen van gemeente en waterschap op elkaar zijn afgestemd. Voor Vasse betekent dit nu dat gemeente en waterschap samen een bergbezinkvoorziening aanleggen. Hierbij worden de projectkosten verdeeld tussen beide partijen. Door de plannen van de gemeente en het waterschap op elkaar af stemmen zijn beide partijen voordeliger uit door de kosten m.b.t. de voorbereiding, uitvoering, directievoering en toezicht van het project, met elkaar te verdelen. Voor het BBB in Vasse komt het erop neer dat die door gecoördineerd gaan worden. De projectkosten van de aanleg van het BBB in Vasse worden evenredig tussen gemeente en waterschap met elkaar verdeeld.

 

Kosten

De aanpassing van de riolering aan de Denekamperweg is een maatregel die de gemeente sowieso moet nemen. De kosten die hiermee gemoeid zijn komen voor rekening van de gemeente, en het waterschap verleend hiervoor dan ook geen financiële bijdrage. De totale investeringskosten bedragen €630.000, waarvan €320.000 voor rekening van de gemeente Tubbergen is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen