Geen lagere lokale lasten, alleen inflatiecorrectie op rioolheffing en OZB voor 2013

De lokale lasten bestaan uit de onroerende-zaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing. De rioolheffing en de OZB worden in 2013 alleen aangepast met een inflatiecorrectie (2,2%). Wel stijgt de afvalstoffenheffing met 4,5%, wat komt door de verhoging van de BTW en de gestegen transportkosten van afval.

De lokale lasten bestaan uit de onroerende-zaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing. De rioolheffing en de OZB worden in 2013 alleen aangepast met een inflatiecorrectie (2,2%). Wel stijgt de afvalstoffenheffing met 4,5%, wat komt door de verhoging van de BTW en de gestegen transportkosten van afval.

 

“Nederland verkeert in economisch zwaar weer. Alle Nederlanders voelen dat in hun portemonnee. De gemeente Tubbergen staat de komende jaren financieel voor stevige uitdagingen. Desondanks willen we de OZB niet meer verhogen dan de gebruikelijke inflatie-correctie. Hiermee hoopt het college haar inwoners tegemoet te komen in deze toch al lastige tijden. De lokale lasten houden we dus laag; de gemiddelde lasten voor inwoners blijven nagenoeg gelijk,” aldus wethouder Tom Vleerbos.

 

Voor een gemiddeld huishouden met een eigen woning met een gemiddelde OZB-waarde van €233.000 in de gemeente Tubbergen betekent dit een stijging van de lokale lasten van €5.

 

De fiches voor de afvalcontainers kosten in 2013 voor een grote container €3,75 (nu €3,60) en €2,20 (nu €2,10) voor een kleine container.

 

Waarde van onroerend goed

Het is de 10e keer dat de waarde van het onroerend goed op basis van de wet WOZ wordt vastgesteld. De nieuwe waardering heeft plaatsgevonden naar prijspeil 1 januari 2012.

 

De kredietcrisis heeft uiteraard invloed op de markt voor onroerend goed. Voor de waardebepaling is vooral de waardeontwikkeling ten opzichte van 1 januari 2011 van belang. Verkoopcijfers uit 2011 en de eerste helft van 2012 worden gebruikt om een zo goed mogelijke inschatting te maken van de waardeontwikkeling tussen deze 2 datums.

 

De totale waarde van het onroerend goed op 1 januari 2012 is gedaald ten opzichte van de waarde op 1 januari 2011 (daling van 2,3%). De totale waarde van de woningen is gedaald met ruim 62 miljoen euro (3,3%). De meeste woningen zijn in waarde gedaald, maar er zijn ook stijgingen. Dit heeft te maken met transacties die hebben plaatsgevonden. De waarden van niet-woningen (winkels, kantoren, agrarische objecten etc.) zijn iets gestegen (0,1%).

 

Nu (landelijk) veel minder woningen verkocht worden, is de invloed van woningen met achterstallig onderhoud veel groter geworden. De waarde van dat soort woningen zal dan aangepast moeten worden en vastgelegd moeten worden in de administratie. Om niet onnodig kosten te gaan maken zullen eerst de woningen onderzocht worden van eigenaren die ouder zijn dan b.v. 70 jaar en die meer dan 30 jaar in de woning wonen.

 

De totale economische waarde van het WOZ-bestand wordt geraamd op €2.554 miljoen, te weten; €1.828 (was €1.890) miljoen van woningen en €726 (was €725) miljoen van niet-woningen.

 

Andere gemeenten

Vleerbos wijst erop dat de gemeente Tubbergen een uitzondering is, omdat de meeste gemeenten komend jaar de lokale lasten wel extra verhogen om de begroting voor 2013 rond te krijgen. “Op de ranglijst van gemeenten met de laagste lokale heffingen zijn we laatste jaren flink gestegen. We willen in die ranglijst bovenin blijven staan.”

 

Volgens de wethouder is het geen optie voor het college om de belastingen nu alvast te verhogen, als een soort buffer voor moeilijkere tijden. “Waarom zouden we? De begroting voor komend jaar is sluitend. En als een belastingverhoging niet nodig is, dan doen we het ook niet.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen