Kelvin ter Grote zet zijn talent om in echte ‘skills’

Foto:

“Je kon meteen zien dat hij het in z’n vingers had. Een echt talent voor dit werk.”

Met deze mooie woorden omschrijft Marcel Krikhaar, samen met Johan ten Tije eigenaar van BouwMetaal in Tubbergen, hun 23-jarige medewerker Kelvin ter Grote uit Langeveen. Die gaat Nederland vertegenwoordigen tijdens de Olympische Spelen voor vaklui, aankomende maand in Lille (Frankrijk).

Afgelopen vrijdagmiddag, direct na werktijd en bij de daarbij gebruikelijke versnaperingen, schoof wethouder Roy de Witte bij het Tubbergse bedrijf BouwMetaal aan om de hier werkzame Kelvin ter Grote veel succes te wensen op de EuroSkills.

Ter Grote werd eerder Nederlands kampioen bij het onderdeel ‘metalen dakdekken’ en maakt nu deel uit van ’s lands afvaardiging naar het vaktoernooi, wat in zuidelijk Frankrijk wordt gehouden. Dat de Langevener bij BouwMetaal terecht kwam, is een klein wonder. Ter Grote: “Ik heb eerst elektro gedaan. Maar dat lag me toch niet zo. Door het bedrijf waar ik toen stage liep, werd ik af en toe uitgeleend. Zo ook naar dit bedrijf en dat klikte meteen heel goed.” Marcel Krikhaar grapt direct: “Hij vond het hier veel mooier, dàt was het ‘m gewoon.”

Volgens wethouder De Witte komt de plaatselijke arbeidsmarkt nu al ‘handjes’ tekort en is het ook zaak dat meer jongeren voor een technisch beroep kiezen. “Ik ben hier natuurlijk met een reden. Er zijn problemen qua werkgelegenheid in Tubbergen. Redelijk veel mensen die hier wonen hebben een bouwgerelateerde beroep, maar liefst één op de drie. Het gaat langzamerhand beter, kan ik wel zeggen, want die signalen krijg ik. En daarom is het belangrijk dat er positief nieuws is. Kelvin is daar een goed voorbeeld van”, zo liet De Witte weten. “Juist nu is er een grote behoefte aan dit soort vakmensen, zeker wat betreft de dreigende vergrijzing.Helaas kiezen nog maar relatief weinig jongeren dit soort beroepen. Kelvin draagt daarom bij aan een positieve promotie van deze sector.”

Olympische Spelen

“In Nederland zijn dit soort dingen vooral ter promotie van het vak en om kinderen enthousiast te maken. Een beetje speels en niet erg competitief. Maar in veel andere landen, pak Duitsland bijvoorbeeld, is een vakman een persoon met veel status. Vergelijkbaar met – bij wijze van spreken – een huisarts of notaris. Niet zo gek ook, want daar moet je eerst 5 jaar naar school om leerling te worden, gaat men daarna aan de slag onder een leermeester en wordt je eigenlijk pas op den duur helemaal zelfstandig. Daarna moet je nog jaren verder werken om de titel van ‘Meister’ te mogen dragen”, legt Krikhaar uit. “De Skills-wedstrijden zijn voor echte vaklui, die allen de beste in hun vakgebied willen zijn. En dat geldt niet minder voor Kelvin.”

Ten Tije: “Het gaat om heel oude technieken, van 80 of 100 jaar oud, die ze voorgeschoteld krijgen. Tegenwoordig zijn bijna overal machines voor of speciaal gereedschap, maar dit is heel erg in de basis; echte handenarbeid dus.”

Zelfs als Ter Grote (23) de Europese hoofdprijs pakt, dan nog mag hij niet naar de wereldkampioenschappen in Brazilië. “Helaas ben ik net te oud daarvoor. Het is tot 23 jaar. De meesten in Lille zijn zo tegen de 20 jaar, soms zelfs 17 of 18 jaar oud.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen