Winkelen in Duitsland vanaf 2016 stukje duurder

Foto: YouTube

Het loopt storm bij de Aldi in Uelsen, vlak over de grens bij Mander. Het aantal auto’s met een Nederlands kenteken zijn niet op één hand te tellen en ook achter de winkelkassa wordt er gewoon Nederlands gesproken.

Nu nog trekken veel Nederlandse koopjesjagers de grens over om er te tanken en hun dagelijkse boodschappen in Duitsland te halen. Dit gezien het feit dat daar geen accijns op brandstof en tabakswaren zit, maar als ze daar vanaf 2016 voor moeten betalen, is het amper nog de moeite waard om voor deze boodschappen naar de oosterburen te gaan. Dat is gunstig voor de grensgemeenten, maar minder mooi voor de bewoners uit de grensstreek. Zij zien hun uitgaven flink stijgen door de Duitse tolplannen.

Meer over de Maut:

EU fel tegen Duitse tol

De ontevredenheid straalt nu al van de gezichten van de Nederlanders af. “Het zat eraan te komen, maar het slaat nergens op”, laat een boze winkelier weten. “Lijkt toch nergens op dat wij straks voor de Duitsers moeten gaan betalen, terwijl het hiervoor nooit anders is geweest”, zegt een gepikeerd stel. De invoering van de tol heeft nog niet plaatsgevonden en dat gaat voorlopig ook nog niet gebeuren. Als het allemaal doorgaat begint de Duitse overheid op 1 januari 2016 met heffen, maar zo ver is het gelukkig nog niet. In overige delen van Europa heerst grote ontevredenheid, aangezien de plannen botsen met de Europese wet- en regelgeving. De EU pleit namelijk voor vrij verkeer van goederen en diensten en dat wordt door de plannen belemmerd.

‘Discriminatie’

Omdat de Duitse tolplannen in strijd zijn met de regels van de EU, pleit het Europees Parlement voor opheldering. Wim van de Camp (CDA) neemt namens Nederland zitting tijdens de Europese debatten en hij noemt de plannen ‘discriminerend’ voor het Nederlandse volk. Mart Oude Nijeweeme sprak met hem over de plannen van de Duitsers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen