Albergse bedenkt slim brandweerpak en doet mee aan Intel Edison-prijs

Foto: Annemiek Otto

De in Albergen wonende stedenbouwkundig ontwerper Annemiek Otto wou eigenlijk liever brandweervrouw worden, maar kwam jammer genoeg niet door de fysieke keuring. Haar technisch inzicht zet ze inmiddels in om alsnog iets qua brandbestrijding te kunnen doen.

Vorig jaar heeft de in 2014 afgestudeerde Annemiek (28) namens Intel, de Amerikaanse chipfabrikant, gewerkt en zodoende kwam ze in aanraking met het ‘Internet of Things’. Dat is het kortweg het verbinden van apparaten, via internet. Deze kunnen zo onderling informatie uitwisselen, zonder dat hierbij een bepaalde menselijke handeling nodig is. Zo’n dergelijk slim apparaat heeft ook een set ‘hersenen’ nodig, zoals bijvoorbeeld de Intel Edison. “Het is een volwaardige computer ten grootte van een postzegel”, legt Annemiek uit. De toepassingen zijn legio en vandaar dat Intel wedstrijden uitschrijft voor creatieve ideeën. Annemiek’s ingeving van een slimme uitrusting voor brandweerlieden is daarvoor nu genomineerd.

Mensenlevens redden, dat is wat Annemiek het liefst met haar idee wil bereiken. “Het heeft geen directe gevolgen voor de brandweerlieden, die gewoon hun werk moeten kunnen doen. Ze hoeven dus geen extra handelingen te doen tijdens hun werkzaamheden. Sensoren doen het werk, de chip zet dit dan om en zend dit naar de commandant. Ik heb al contact gehad met SafetyLab (Brandweer Twente, gevestigd op vliegveld Twenthe). Ze hebben onlangs een prijs gewonnen met een bril waarmee ze virtueel door rook en dergelijke kunnen kijken. Zij waren erg enthousiast over mijn idee en ze willen met mij om tafel om te kijken of we de ideeën samen kunnen voegen.”

De hoofdprijs winnen, daarover heeft ze nog niet echt nagedacht. “Het is een tegoed, te besteden in de webshop. Ik zou het idee graag verder willen ontwikkelen, dus daar zou ik dat geld dan aan besteden.”

Stemmen op het idee van Annemiek kan via deze link.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen