Schaepmandag 2016: ‘Zijn gedachtegoed is actueler dan ooit’

Burgemeester Stegers tijdens de opening van de Schaepmandag 2016
Burgemeester Stegers tijdens de opening van de Schaepmandag 2016
Foto: Twitter / Ellen Nauta

Het is al weer heel wat jaren geleden dat het vanzelfsprekend was: eens in de 2 jaar een bijeenkomst in Tubbergen om stil te staan bij het gedachtegoed van Dr. Schaepman en de betekenis ervan voor de huidige samenleving. Je kon er bijna de klok op gelijk zetten.

Geïnspireerd door alles wat paus Franciscus uitstraalt, en in het bijzonder zijn tekst Laudato Si over de toenemende armoede en tweedeling in de wereld, nam het Schaepmanfonds – dat tot taak heeft om de geestelijke erfenis van Schaepman te beheren – het initiatief om de traditie nieuw leven in te blazen.

Schaepmandag

En zo ontstond de ontmoeting op zaterdag 9 april in Tubbergen. Rond de 160 mensen uit alle delen van Nederland stelden zich de vraag of wij iets kunnen leren van het voorbeeld van Schaepman als het gaat om de problemen in onze samenleving van nu. Natuurlijk, de grote armoede in Twente waar Schaepman toentertijd tegen streed, bestaat niet meer. Maar er is nog steeds armoede, mensen worden nog steeds uitgesloten, er is toenemende dakloosheid, we staan voor de grote uitdaging van de vluchtelingen uit Syrië en we beseffen allemaal dat duurzaamheid en goed beheer van ons milieu noodzakelijk is.

“Ter voorbereiding van de dag heb ik een aantal malen Tubbergen bezocht. En wat de inwoners wellicht niet meer zien, zag ik wel: de geest van Schaepman is nog steeds voelbaar in Tubbergen. Het meest zichtbaar natuurlijk in het torenhoge standbeeld”, aldus organisator Piet Kuijper. Vandaar dat aan het eind van de dag bij dat standbeeld bloemen werden neergelegd.

Imponerend, met prominente aanwezigheid

Het hart van de dag was de indrukwekkende eucharistieviering in de Pancratius-basiliek, geleid door bisschop de Korte samen met pastoor Nijland. Bisschop de Korte gaf in ’t Oale Roadhoes ook een inspirerende lezing over paus Franciscus. Daarnaast waren er sprekers als Theo Bovens, de gouverneur van Limburg, Jos van Gennip over de toekomst van het katholiek sociaal denken; en bekende namen in het publiek, zoals voormalig premier Ruud Lubbers, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en FNV-voorzitter Ton Heerts. Dit alles nadat Mervyn Stegers, de burgemeester van Tubbergen, de dag geopend had.

De meeste indruk maakten toch wel de 4 mensen die vertelden over hun inzet voor een betere samenleving: werken met dak- en thuislozen, ontmoetingen organiseren voor en met eenzame mensen vanuit alle culturen die wonen in de Schilderswijk in Den Haag, over de situatie van de boeren in Nederland en wat het betekent om wethouder te zijn in een gemeente als Tubbergen.

Vervolg

Het was een zeer boeiende dag die ongetwijfeld over een jaar of 2 een vervolg krijgt. Er is teveel gezegd om het te kunnen samenvatten. Toch nog één conclusie die op de dag getrokken werd: de Schaepman-traditie is actueler dan ooit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen