NAM mag van rechter in Twente blijven injecteren via bestaande pijpleiding

De transportbuis van de NAM
De transportbuis van de NAM
Foto: Redactie

De minister van Economische Zaken heeft terecht ingestemd met ingebruikname van de pijpleiding tussen Schoonebeek en Twente. Dat is het oordeel van de voorzieningenrechter van de rechtbank Overijssel.

Volgens de rechter voldoen de pijpleidingen aan de wettelijke eisen. “Daarnaast heeft de minister geen ondubbelzinnige toezeggingen gedaan waarin hij stelt dat de olieproductie en waterinjectie stilliggen tot na de evaluatie”, aldus de rechtbank. “De vergunning voor het injecteren van het productiewater in Twente maakt geen deel uit van deze procedure.”

Zowel stichting Stop Afvalwater Twente, het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel, als de gemeenten Dinkelland, Oldenzaal en Tubbergen hadden het kort geding aangespannen tegen het ministerie. De rechtbank in Zwolle heeft nu bepaald dat het besluit om de gerepareerde pijpleiding weer in functie te nemen op de juiste wijze genomen is.

Lek

De olieproductie en de afvalwaterinjectie werden vorig jaar stilgelegd, nadat er in april 2015 bij Hardenberg een lek was geconstateerd in de pijpleiding. De NAM heeft de aanvoerbuis afgelopen jaar gerepareerd. Op 17 september 2016 heeft de NAM de productie in Schoonebeek weer opgestart en de pijpleidingen in gebruik genomen. Met de rechtszaak wilden de eisende partijen voor elkaar krijgen dat de afvalwaterinjectie stilgelegd zou worden totdat het onderzoek naar alternatieven afgerond is.

De vergunning voor het injecteren van het productiewater in Twente maakt geen deel uit van deze procedure.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen