Duurzame dorpen zoeken per direct navolging

Foto: Jolanda Kemna

Onlangs zijn de bestaande duurzame initiatieven uit Fleringen, Geesteren, Harbrinkhoek, Tubbergen en Vasse bij elkaar gekomen om te praten over toekomstige samenwerking rondom het thema duurzaamheid.

“Een belangrijke drijfveer om deze bijeenkomst te organiseren is dat we niet allemaal het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Het delen van kennis, ‘best practices’ en het uitwerken van gezamenlijke thema’s is een belangrijk streven van deze samenwerking. Bovendien kun je door samen te werken een groter draagvlak creëren en kunnen we de overheid uitnodigen om mee te doen”, aldus Jolanda Kemna en Bas Rikhof. “Op dit moment zijn helaas nog niet alle dorpen uit de gemeente Tubbergen in dit overleg vertegenwoordigd. De samenwerkende duurzame dorpen roepen daarom ook de andere dorpen in de gemeente Tubbergen, die met duurzaamheid aan slag willen, op om zich te melden.”

Waarom duurzaamheid?

Duurzaamheid is allang geen onderwerp meer voor alleen maar idealisten. Mede door akkoorden als het SER-akkoord en het klimaatakkoord van Parijs is het inmiddels een thema welke op bijna elke politieke agenda staat, en welke steeds breder wordt gedragen. Kemna en Rikhof: “Je kunt dus kortom wachten tot het moet, of je kunt beginnen met wat je al kunt. Waarom? Omdat het goed is voor de leefbaarheid, werkgelegenheid en het imago van een dorp. Daarnaast kan het ook gewoon leuk zijn om duurzaam bezig te zijn. Want het is niet alleen financieel aantrekkelijk, ook werkt het vaak comfort-verhogend en brengt het verbindingen tussen mensen.”

Doel samenwerking

“Wat we willen is gezamenlijke een visie op duurzaamheid bouwen”, zegt Rikhof van Duurzaam Geesteren. “We zijn geïnspireerd geraakt door een vergelijkbaar initiatief binnen de gemeente Dalfsen. Daar werken dorpen zoals Oud Leusen, Nieuw Leusen, Dalfsen, Hoonhorst en Lemelerveld samen aan verschillende duurzame thema’s. Wij zien dit ook als kans. Samen meters maken op bijvoorbeeld het gebied van mobiliteit, energie (besparing en opwekking), educatie, voedsel, afval. In een vervolgstadium willen we er ook projecten onder hangen. Hierbij geldt wel ‘wat we lokaal kunnen doen, doen we lokaal en waar we kunnen samenwerken, werken we samen!’.”

Een voorbeeld van een samenwerkingsproject is een basisschoolproject op het gebied van duurzaamheid. Vasse en Geesteren gaan hier het komende jaar al mee aan de slag. Kemna van Energiek Vasse: “Hoe mooi is het om andere scholen uit de gemeente hierbij aan te laten sluiten. Samen streven naar een gezonde en leefbare woonomgeving. Dat is goed voor de werkgelegenheid, economie en de kwaliteit van leven in onze gemeente.”

Andere dorpen in de gemeente Tubbergen die ook willen aansluiten, kunnen contact opnemen met Bas Rikhof van Duurzaam Geesteren (tel. 06-51555918) of Jolanda Kemna van Energiek Vasse (tel. 06-13443166).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen