Eerste bibliotheek op school krijgt snel navolging in andere dorpen

Opening eerste bibliotheek op school
Opening eerste bibliotheek op school
Foto: Noaberkracht

Even een superheld zijn of je inleven in een andere persoon. Lezen brengt je in een andere wereld en stimuleert de fantasie. Maar lezen geeft meer dan alleen maar ontspanning van plezier. Wie veel leest, stimuleert daarmee zijn concentratievermogen en geheugen en vergroot zijn woordenschat.

Vanmorgen opende burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker de eerste Tubbergse Bibliotheek op School (BoS). Een initiatief waarbij het belang van lezen de hoofdrol speelt. De Mariaschool in Reutum is de eerste school binnen de gemeente Tubbergen die met deze voorziening begint. In samenwerking met de bibliotheek Tubbergen krijgen de leerlingen van deze school de beschikking over een wisselend aanbod van de nieuwste jeugdboeken. Maar de BoS doet meer dan alleen maar het uitlenen van boeken.

“Het principe van Bibliotheek op School is ontwikkeld vanuit het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken”, vertelt onderwijswethouder Roy de Witte. “Onderwijs, gemeenten en bibliotheek werken hierin samen aan beter lees-, taal- informatie-, en mediavaardigheden van leerlingen. Op iedere school wordt daarvoor een leescoördinator aangesteld en met behulp van ouders en andere vrijwilligers wordt er een leesplan ingesteld. Een geschoolde bibliotheekmedewerker begeleidt de scholen en bewaakt het leesplan.”

Er komen boeken uit de bibliotheek op de scholen te staan en de collectie wordt regelmatig aangevuld met nieuwe boeken. Ook wordt het digitale aanbod toegankelijker gemaakt en onderwijs en bibliotheekactiviteiten worden op elkaar afgestemd. Volgens de wethouder is deze methode is succesvol gebleken. “Op scholen waar dit concept al langer operationeel is, kan worden aangetoond dat de leesprestaties van de leerlingen aanzienlijk verbeteren.”

Navolging

Ook de overige scholen in de gemeente Tubbergen gaan nauw samenwerken met de bibliotheek op het gebied van leesbevordering, taalontwikkeling en mediawijsheid. Basisschool Kadoes in Albergen zal binnenkort volgen. “Voor de gemeente Tubbergen is dit een unieke manier om de taalontwikkeling optimaal tot stand te brengen”, aldus De Witte. “Het neveneffect van de bibliotheek op school is dat kinderen vaker gaan lezen en zo spelenderwijs hun woordenschat uitbreiden. We hopen vooral ook dat ze plezier in lezen krijgen!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen