Gebr. Oude Lenferink gaat als eerste over de Twentse ‘biogasrotonde’

Het ongeveer 50 jaar oude gasnetwerk van Cogas heeft vandaag een soort tweede leven gekregen. Onder de naam Biogas Netwerk Twente gaat er via een transportbuis ‘groen’ gas vanuit Fleringen, waar producent Gebr. Oude Lenferink gevestigd is, naar huishoudens in Almelo.

Het biogasnetwerk is vanmiddag feestelijk in gebruik genomen in Albergen.

Het project

De firma Gebr. Oude Lenferink in Fleringen heeft een varkenshouderij en is daarnaast mesttransporteur en -verwerker. Op de bedrijfslocatie is een vergister gebouwd die op jaarbasis 4 miljoen m3 biogas gaat produceren uit bijvoorbeeld dierlijke mest en andere reststoffen, als etenswaren.

Er ligt inmiddels een 7,5 km lange leiding naar Almelo, waar ook een opwerkinstallatie in gebruik is genomen. Hier wordt het biogas opgewerkt naar gas dat dezelfde kwaliteit heeft als aardgas en daar voor 100% mee uitwisselbaar kan worden.

Twents biogasnetwerk

De leiding tussen Fleringen en Almelo is het begin van een biogasnetwerk in Twente. Er zijn plannen om het netwerk op termijn uit breiden met een leiding van Gasunie die beschikbaar komt. Hierdoor ontstaat een netwerk waarop meerdere producenten en gebruikers van biogas kunnen worden aangesloten. Het voordeel is dat op deze wijze meerdere biogasproducenten gebruik kunnen maken van 1 centrale opwerkingsunit. Daarbij hoeven zij het biogas zelf minimaal voor te bewerken, waardoor de drempel voor de productie van biogas wordt verlaagd en de productie van groen gas wordt gestimuleerd.

Optimistische modellen gaan uit van een potentie van bijna 40 miljoen m3 groen gas per jaar dat op termijn via dit netwerk kan worden opgewerkt en getransporteerd, genoeg voor zo’n 25.000 huishoudens in Twente en vergelijkbaar met 173.000 zonnepanelen. Hiermee wordt tevens ongeveer 6.000 ton CO2 bespaard. Ulco Vermeulen, lid van de raad van bestuur van Gasunie zegt erover: “Een toename van 4 miljoen m3 groen gas lijkt misschien weinig op de schaal waarin we nu energie voor warmte en industrieën gebruiken. Maar duurzame energie wordt voor een belangrijk deel bepaald door lokale omstandigheden en lokale initiatieven. Gaandeweg zullen mede op basis van dit soort nieuwe samenwerkingsinitiatieven grotere, onderling verbonden netwerken ontstaan. Daarom zijn stappen als deze zo belangrijk.”

Energiefonds Overijssel

De aanleg van de biogasleiding en de opwerkinstallatie is mede mogelijk gemaakt door een lening van bijna €2 miljoen van het Energiefonds Overijssel. Het fonds levert met de financiële ondersteuning een bijdrage aan werkgelegenheid, ondernemerschap, innovatie en aan de ambitie van de provincie: 20% nieuwe energie in 2023.

‘Fosfaat is belangrijker dan aardolie’

“Organisch afval uit de agro en food is een grondstof voor vergisting. Zonder vergisting zouden er jaarlijks miljoenen tonnen afval extra gestort of verbrand dienen te worden. Vergisting hergebruikt het organisch afval en voorkomt de uitstoot van broeikasgassen”, legt ondernemer Jan Oude Lenferink uit. “Zoals iedereen wel weet, is er in Nederland een mestoverschot. Dit betreft voornamelijk het mineraal fosfaat. Fosfaat is een essentieel element voor het leven op aarde en voor onze voedselvoorziening. Het zorgt ervoor dat we genoeg eten kunnen produceren. Daarom is fosfaat belangrijker dan bijvoorbeeld aardolie. Nederland recyclet glas, papier en plastic. Er is beleid opgesteld en infrastructuur aangelegd om dat mogelijk te maken. Geen van deze materialen staat op de EU-lijst van kritieke grondstoffen. Fosfaat wel. Wij recyclen fosfaat en brengen dit naar het buitenland, waar er juist een tekort aan is.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen