Iedereen is welkom in de wereld van techniek

Foto: Mark Mensink

Mart Lohuis, Noortje Geuke en Tycho Morskieft hebben afgelopen week met veel plezier stage gelopen bij Loohuis Installatietechnieken in Fleringen.

Wie weet met 15 of 16 jaar al wat ie later wil doen? Bijna niemand, maar toch moeten jonge mensen van die leeftijd een aantal beslissingen nemen die grotendeels de richting van hun beroepskeuze aangeven. Zeker in het vmbo is het een belangrijk moment. Veel meiden kiezen voor de studierichting zorg en welzijn, terwijl jongens vaak voor techniek kiezen. Maar er zijn uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld Noortje Geuke uit Tubbergen. Deze goedlachse tiener weet van aanpakken met het nakijken en zo nodig schoonmaken van cv-ketels, bijgestaan door Johan de Witte.

Net als leerlingen zónder visuele beperking heeft ook Mart Lohuis met visuele beperking uit Geesteren eveneens een snuffelstage gehad. Volgend jaar wil hij ‘iets’ met computers gaan doen, maar jammer genoeg was er op dit moment geen stageplek bij de automatiseringsafdeling van Loohuis voor hem beschikbaar. Gelukkig was dat er wel in het magazijn, waar Mart eerst de know-how uitgelegd kreeg alvorens hijzelf koppelingen en dergelijke in elkaar mocht zetten. “Dan hoeven ze dat op de bouw niet meer te doen”, legt zijn stagebegeleider Henk Hartman uit. “Dit scheelt veel tijd, want het is behoorlijk nauwkeurig werk en daar is dan niet altijd tijd voor. Mart ‘leest’ alles met zijn vingers en is een snelle leerling. Hij heeft het goed onder de knie.”

Elke stagiair krijgt een stagecertificaat als bewijs voor het deelnemen, gemaakt door receptioniste Lidy Schuurman. Via de Oogvereniging heeft ze een in brailleschrift geschreven exemplaar opgevraagd, speciaal voor Mart.

Tekort

Rene Haarhuis benadrukt namens de directie dat er voor iedereen een plekje bij Loohuis is, ongeacht beroepsachtergrond of opleiding. “Er is al een tekort aan technisch geschoolde vaklui en dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. We zitten daar als bedrijf wel bovenop en gaan graag de samenwerking met o.a. scholen aan, om jongeren te interesseren voor techniek”, aldus Haarhuis. “We zijn een echt leer-werkbedrijf en hebben eigenlijk door het hele jaar heen wel 10 stagiaires. In ons bedrijf zijn veel beroepen met veel afwisseling mogelijk. Door de stages ervaren de jongeren dat persoonlijk. Met dat inzicht zullen zeker gerichtere keuzes in de vervolgopleidingen gemaakt worden. Daarmee draagt ook Loohuis haar steentje bij om de jeugd te stimuleren de juiste keuzes voor hun toekomst te maken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen