Mander is als de hemel op aarde voor hangbuikzwijntjes

De ‘spekkies’ die vermoedelijk afgelopen paasweekend vrijgelaten werden in de bosrijke omgeving van Mander, maken er maar het beste van.

Zijn de singelpaden door de Manderse bossen oorspronkelijk aangelegd voor avontuurlijke mountainbikers, de hangbuikzwijnen maken er ook graag gebruik van. Haast ongestoord trekken ze zo van A naar B, waarbij onderweg alleen voor een lekker snack gestopt wordt. Wie zich dus afvraagt wat er daar door het struikgewas ruist, die weet nu het antwoord…

Rick Staudt van Landschap Overijssel, samen met andere natuurbeheerders verantwoordelijk voor het welzijn van alles wat leeft en beweegt op die locatie, is helemaal niet blij met de ongenode gasten. “Het zijn van oorsprong huisdieren of nog liever gezegd: het is gewoon vee dat niet in de Nederlandse natuur thuishoort.”

Eigenaar?

De zoektocht naar de rechtmatige eigenaar van de knorrende zwijnen, dat op paasmaandag werd aangezwengeld door Kirsten Meijer uit Manderveen, heeft mogelijk vruchten afgeworpen. Gistermiddag meldde zich een man uit Borne, zo weet de politie te melden. Hoe zijn exotische varkens opeens nabij de Duitse grens zijn gekomen, is vooralsnog een raadsel.

Probleem

Boswachter Staudt en zijn directe collega-natuurbeheerder bij Staatsbosbeheer zien de hangbuikzwijnen liever vandaag dan morgen verdwijnen, dat is duidelijk. “Ze gedragen zich ook steeds meer als échte wilde zwijnen, naar mate ze zich langer in het wild ophouden. Open plekken worden al omgewoeld op zoek naar wormen en knollen, om een voorbeeld te geven. Het probleem wordt er daardoor voor ons en de kwetsbare natuur in dit gebied alleen maar groter op, wil ik daarmee zeggen.”

Hij verwacht wel dat de dieren het moeilijk gaan krijgen om water te vinden in het gebied.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen