Syrische vluchteling hervindt haar passie bij Kapper Huub

Bahira met klant Abigail van Leeuwen
Bahira met klant Abigail van Leeuwen
Foto: Mark Mensink

De statushouder Bahira (50) uit het door oorlog verscheurde Syrië is afgelopen week maandag aan de slag gegaan bij Kapper Huub in Tubbergen.

Ze kreeg deze leer-werkplek via ‘integratiebedrijf’ Stayble van Mirjam Braakhuis-de Vries. “Ze zijn vaak de taal niet machtig, hebben geen formele opleiding gehad zoals wij dat in Nederland kennen én veelal eisen. Daar hoeft dat meestal niet, maar ze bezitten natuurlijk wel al járen ervaring. Dan moeten ze hier vaak eerst inburgeren, wat zo’n vijf jaar duurt, en mogen daarna met een opleiding beginnen. Zo praat je al over een jaar of tien. Da’s veel te lang, dus wij proberen hen ergens te plaatsen waar die vakkennis van pas komt”, legt de maatschappelijk ondernemer uit.

Bahira woont sinds twee jaar in Nederland en de laatste tijd in Geesteren, samen met haar man en een tweeling. De andere kinderen wonen niet meer thuis. Ze heeft 27 jaar lang een eigen kapsalon gehad, met drie werknemers, in Damascus. “Eerder heb ik kerstkruizen en omslagdoeken genaaid, gekookt ook. Maar kapper is eigenlijk mijn vak en daar hou ik erg van.”

Monique Steggink van Kapper Huub is erg in haar nopjes met de nieuwe hulp, al is diens Nederlandse taalkennis nog wel een hobbeltje. “Maar dat gaat vast nog helemaal goed komen. Hoe meer en vaker ze hier is om haren te föhnen, te wassen en andere dingen te doen, hoe beter dat zal gaan. Daar ben ik van overtuigd”, vertelt Steggink enthousiast. “Jorieke Heerdink gaat haar begeleiden, net als alle leerlingen, zodat Bahira over een tijdje in staat is om zelf op zoek te gaan naar een betaalde baan.”

Cookieinstellingen