Jagers halen meer uit de natuur dan alleen wild

Jagers van lokale jagersverenigingen hebben medio maart maar liefst een container vol aan zwerfvuil opgeruimd in de buitengebieden van Tubbergen en omliggende dorpen.

Het opruimen van het gebied is voor de jagers een jaarlijks terugkerende activiteit, waarbij ditmaal afvalverwerker ROVA voor extra voorzieningen heeft gezorgd. Ondanks het slechte weer hebben 40 á 50 jagers uit de WBE Tubbergen zich ingezet om zwerfafval uit de natuur te verwijderen.

Om 09:30 uur werden de betrokkenen bij recreatiepark ’n Kaps ontvangen met koffie en een stevige koek. Dit werd aangeboden door ROVA, die naar aanleiding van voorgaande jaren via sociale media contact hadden gezocht met bestuurslid Barend Wijman. Ook werden alle deelnemende jagers voorzien van afvalgrijpers, veiligheidshesjes, vuilniszakken en handschoenen.

Container vol

Wethouder Ursula Bekhuis was vanuit de gemeente aanwezig om alle betrokkenen succes te wensen en alvast te bedanken voor hun inzet. Tevens werd er al een snel een plan gemaakt om dit opruimconcept verder uit te bouwen.

Dit jaar haalden de jagers een meer dan volle afvalcontainer van 15 m3 aan zwerfafval op. Halverwege de dag heeft één van de deelnemers de inhoud van de container nog flink aangedrukt met zijn shovel. Het merendeel van het zwerfvuil betrof plastic en blikjes dat door scholieren en recreanten gewoon weggegooid wordt. Maar ook huisvuil werd aangetroffen.

De meest opmerkelijke vondst van deze schoonmaakactie was een kapotte quad. Deze werd door jagers van de combinatie Loo Esch in een bosperceel aan de Meijersweg te Geesteren gevonden en uit de natuur verwijderd.

Jagen en natuurbeheer

Jagers zijn het grootste, opgeleide vrijwilligersnetwerk in het Nederlandse buitengebied. Ze onderhouden het landschap, leggen nieuwe natuur aan, maken en plaatsen van eendenkorven, tellen en monitoren dieren. Hun vrijwillige inzet staat gelijk aan 13.000 fulltime banen op jaarbasis.

WBE Tubbergen

WBE Tubbergen telt meer dan 200 leden. Meer informatie over jagen en de jagers in dit gebied staat op www.wbe-tubbergen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen