Kwakkelzomer of niet, het ‘bessenvirus’ blijft doorwoeden

Eigenhandig op het land besjes uit de gaard plukken, simpel een vol bakje mee naar huis nemen of onderuitgezakt in het restaurant genieten van al het lekkers dat de fruitbomen bieden; bij De Haarakker in Langeveen is het zichtbaar hoogseizoen.

Een leuk dagje uit, voor jong en oud, met als beloning genoeg blauw fruit voor de komende maanden. Dat is het eindresultaat voor de zelfplukkers. “En wie eenmaal met het plukken begint, krijgt er gauw handigheid in. Ik kom hier al járen en neem eigenlijk altijd wel iemand anders mee om ze met het ‘bessenvirus’ te besmetten”, vertelt de Hengelose Marieke Wolbers met een gulle lach. Deze keer werd plaatsgenoot en vriendin Marjo ten Vregelaar verkozen. “Het is heel leuk om te doen. Kijk, we hebben onze emmer al haast vol. Helaas kwam er toen een flinke bui en moesten we het aftoppen stoppen. Maar we gaan zo zeker nog even door”, vertelt de laatste.

Op de achtergrond sijpelt een tiental ouderen het theehuis binnen, voor wie het bezoekje aan het fruitbedrijf het hoogtepunt van hun maand vormt. “Eenmaal in de zoveel tijd gaan cliënten, mits die voldoende ter been zijn, naar een interessante plek”, zegt een begeleider tegen Yvonne Boers van De Haarakker. Zij is het eerste aanspreekpunt en stuurt de horeca aan. Haar vader Henk startte het bedrijf en is sindsdien de drijvende kracht, zeker wat het optimaliseren van de bessenoogst betreft. “Iedere maandagmiddag komt een andere groep vanuit Carintreggeland hierheen. Erg leuk dat ze ons gevonden hebben”, zegt ze. “Naast zulke dagjesmensen weten ook steeds meer anderen, uit de gehele regio, ons te vinden. Je ziet waar het product vandaan komt, mag het zelfs zelf plukken en kunt het ook nog – als je dat wilt – ter plekke opeten. Een heuse totaalbeleving dus.”

Een groot deel van de jaarlijkse bessenopbrengst, vooral wat richting de fruitveiling gaat, wordt door arbeidsmigranten geoogst. Maar ook jeugdige plukkers uit de omgeving hebben zo hun aandeel daarin. Zo staat Joanne ter Haar uit Manderveen samen met meiden uit Vriezenveen, Vroomshoop en Westerhaar bakjes te vullen. Niet veel later dreigt er tussen de zonnige perioden door weer een flinke plens regen te vallen, dus het is even haasten om op de foto te gaan…

De Haarakker is nog de hele maand augustus geopend voor bezoekers. Bij de kwekerij is ook jam, saus, sap en wijn in potten c.q. flessen te koop.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen