Jeanet Versteeg opnieuw naar Lesbos om vluchtelingen hoop te geven

Volgende week vertrekt Jeanet Versteeg uit Tubbergen wederom naar Lesbos om daar een steentje bij te dragen aan de stichting Home for All van haar Griekse vrienden Nikos Katsouris en Katerina Koveiou, die zich inzetten om de daar gestrande vluchtelingen te helpen.

Sinds de brand in vluchtelingenkamp Moria, september vorig jaar, is er een nieuw kamp gebouwd. Ook het voormalig kamp met de naam Kara Tepe, waar Jeanet voorgaande jaren al heeft geholpen, is in 2021 gesloten. Alle vluchtelingen worden nu opgevangen in Moria 2.0, waar de omstandigheden nog slechter zijn. In heel Griekenland worden momenteel detentiecentra gebouwd waarvan het de bedoeling is om er in de toekomst vluchtelingen op te vangen c.q. op te sluiten.

‘Thuis’

Jeanet gaat erheen om maaltijden uit te delen voor zieke mensen, zwangere vrouwen en ouderen. Ook komen er af en toe groepen naar het restaurant van de Grieken, zodat mensen dan even weg zijn het kamp om te eten en te ontspannen. Vluchtelingen zelf gaven dan ook het restaurant ooit de erenaam ‘home’, ofwel ’thuis’. Daarnaast hebben Nikos en Katerina nu ook het homelandproject opgezet. Er wordt groente voor eigen keuken verbouwd op een groot stuk land, waar vluchtelingen kunnen werken om zo weer wat perspectief te krijgen.

Hun visie is de mensen zoveel mogelijk buiten het kamp te helpen en deel te laten nemen in de maatschappij. Want als men kan werken en iets mag verdienen krijgen, zij weer een beetje perspectief en een doel in hun leven. Momenteel wordt Griekenland geteisterd door dodelijke bosbranden. Nikos en Katerina hebben onlangs een aantal families kunnen helpen die anders dakloos zouden raken. Hun motto is “If you can help just do it!”. Een andere uitspraak van hen luidt “God or nature never put borders. We did!” Jeanet deelt deze opvattingen.

Ontstaan van Home for All

Nikos en Katerina hadden een restaurant en een viswinkel, waarmee zij nu nog steeds in hun eigen inkomen voorzien. In 2014 en 2015 heeft Nikos veel ellende meegemaakt, toen vele vluchtelingen met bootjes aan kwamen en velen van hen vóór het bereiken van het vaste land in zee verdronken. Hij stopte met vissen, omdat hij hen wilde helpen. Hij werd visser voor die mensen en opende zijn restaurant, zodat zij er gratis konden eten. Zo ontstond Home for All.

Inmiddels komen er al een aantal jaren vele vrijwilligers om hen te helpen en is het goede doel uitgegroeid tot een officiële non-gouvernementele organisatie, die het moeten hebben van donaties. Voor ongeveer 10 euro kunnen ze een heel gezin van één warme maaltijd voorzien.

Haar missie kan worden ondersteund door een bijdrage t.n.v. JT Versteeg: NL 28 ABNA 0510514936 o.v.v. Home4All Lesbos.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen