Tienjarig jubileum scootmobieltochten gevierd

Al tien jaar is het vaste prik, althans van april tot oktober, dat een groep van zo’n dertig tot veertig ouderen maandelijks op hun scootmobiel een tocht afleggen.

Donderdag stonden deelnemers en organisatoren hier eventjes feestelijk bij stil. Sinds 2015 is de eindverantwoordelijkheid in handen van de SWTD, een logisch gevolg gezien al het welzijnswerk voor ouderen. “Er zijn verder iets van vijftien vrijwilligers, waarbij ik met vier (Leni en Gerrit Nijenhuis, Elly Horstman en Henk Koorman) nauw in contact sta”, zegt seniorenwerker Nicolet Plegt-Koedijk. “Het heeft een hele tijd – vanwege het coronavirus – stilgelegen, maar sinds juni hebben we weer tochten.”

Tijdens zo’n scootmobieltocht wordt maximaal 20 km afgelegd. “Tegenwoordig kun je misschien wel 60 km op een volle accu, maar toen we net begonnen was de techniek nog niet zover. Het kwam ook met enige regelmaat voor dat men plots stilviel, omdat er te weinig opgeladen was. Of door nog een ander euvel. Nu gebeurt dat haast nooit meer”, weet Horstman.

Er worden nog meer maatregelen getroffen, aldus Plegt-Koedijk. “De routes worden vooraf gefietst om te kijken of ze wel veilig zijn. En alle vrijwilligers die begeleiden moeten eerst het verkeersregelaars-examen afleggen. Dat is een voorwaarde van de gemeente om veilige scootmobieltochten te rijden.”

Het jubileum werd gevierd op de laatste stop, visvijver De Broekbeke in Geesteren. In de loop der tijd is er een boel gebeurd, bracht Nijenhuis via een wist-je-datje van een volle pagina in herinnering: van scootmobiels die met een paardentrailer werden gebracht of deelnemers in een sloot vol brandnetels belandden tot momenten van bezinning én saamhorigheid. Want dat laatste, zo gaf wethouder Hilde Berning-Everlo in haar dankwoordje aan, is tevens voor iedere buitenstaander voelbaar. “Ik wens jullie nog vele jaren van veilige en plezierige tochten toe.”

Dossier: Corona

Reacties