Henk Wessels (PvdA) – Pleinvrees gemeente Tubbergen

Foto: PvdA Tubbergen

Er was eens een leegstaand pand op het bedrijventerrein van Tubbergen. Het zag er goed uit, was groot en beschikte over voldoende parkeermogelijkheden.

Op een mooie dag in september kwamen 2 jonge meisjes een kijkje nemen. Ze waren net afgestudeerd en zagen wel kansen voor een nieuw te starten onderneming. Ze bedachten een nieuw bedrijfsconcept, noemden het Marktplein Tubbergen en legden het voor aan 2 wethouders van de gemeente Tubbergen. Beide wethouders toonden zich positief en roemden het bruisende initiatief van de beide meisjes.

In de weken die volgden werden de nodige voorbereidingen getroffen om de nieuwe bedrijfsformule verder vorm te geven. Na enkele weken volgde er een telefoontje van één van de eerder genoemde wethouders. Bij nader inzien kon het toch zo maar niet, er moest eerst een principe-aanvraag worden opgesteld… De meisjes zorgden voor de principe-aanvraag begin november en stuurden die naar het gemeentehuis. Na 6 weken zou er een reactie volgen…

Maar ja, ambtenaren van de gemeente zijn ook allemaal erg druk, dus het duurde iets langer. Uiteindelijk is het begin maart en is er nog geen reactie van de gemeente… De meisjes wachten niet langer en gaan hun Marktplein openen op 7 maart. Het antwoord op de principe-aanvraag zal binnenkort wel komen en zeker wel positief zijn (de wethouders waren in september immers heel positief).

Op 18 maart komt inderdaad de reactie. De meisjes openen vol vertrouwen de brief en lezen tot hun teleurstelling dat de bedrijfsformule niet wordt toegestaan. Kleine producten mag je niet verkopen in een grote hal op een groot bedrijventerrein. Dat moet in een klein pandje in het gezellige centrum van Tubbergen.

Ook de andere ondernemers die allemaal kleine spulletjes verkopen in het centrum van Tubbergen spreken er schande van, scharen zich achter de wethouder en vinden dat de burgemeester moet handhaven. De meisjes van het Marktplein kunnen hun oren en ogen niet geloven. Hun mooie marktplein waar elke week wel 1.000 bezoekers komen zou moeten sluiten…???

Maar, ze gaan niet bij de pakken neer zitten en vragen de politiek om hulp. Een raadszaal vol betrokken raadsleden en 150 bezorgde burgers zal de wethouder toch wel kunnen overtuigen? Helaas, de burgemeester zelf neemt het woord en zegt dat het niet mag. Stel je voor dat er nog zo’n ondernemer komt. Er is al een Praxis die kleine spullen verkoopt, er is al een kapper en er is al een sporthal met een sportcafé op het bedrijventerrein… Dat zijn al genoeg uitzonderingen. Het moet nu maar eens afgelopen zijn!

En zo eindigt het verhaal van de 2 meisjes en het leegstaande pand zoals het begon. Het pand is weer leeg, de meisjes zitten werkloos thuis en de inwoners van Tubbergen kopen hun producten op de Marktpleinen van andere gemeentes.

Eind goed, al goed.

Reacties