Politie: Extra controle tijdens maïscampagne, waarschuwing slipgevaar

Foto: Redactie

De eerste maïskneuzers zijn alweer gesignaleerd en landbouwers en loonwerkers zijn de komende tijd volop in actie om de maïsoogst van het land te halen. De politie doet een beroep op hen en op de overige weggebruikers om extra aandacht te hebben voor de verkeersveiligheid. Om die reden zal de politie extra toezicht houden tijdens de maïscampagne.Door een zeer groeizame zomer begint de maïsoogst dit najaar uitzonderlijk vroeg. De politie waarschuwt voor de spiegelgladde weg die door een combinatie van regen, zand, modder en maïs kan ontstaan.

De maïsoogst gaat in de plattelandsgebieden van Twente en de Achterhoek gepaard met veel landbouwverkeer met grote voertuigen. Dat betreft niet alleen de grote maïshakselaars, maar ook de silagewagens die af en aan rijden naar de voerkuilen op boerderijen.
Goede technische staat en schoon
Het gaat vooral om de verlichtingseisen en de belading van de voertuigen die met de maïsoogst bezig zijn. Naast de technische staat van de betreffende landbouwvoertuigen dienen ze ook schoon en zichtbaar te zijn. Tevens moet de lading tijdens transport zo verpakt zijn dat deze er niet af kan vallen en/of waaien.
Ook achtergebleven modder op de rijbaan kan tot onveilige situaties leiden. Wanneer het wegdek wordt vervuild met modder, zand, maïs en regen, dan kan de weg spiegelglad worden. Daarom moet de bestuurder er bij vervuiling voor zorgen dat het wegdek wordt schoongemaakt. En bij locaties waar men vanuit het bouwland de openbare weg oprijdt moet een bord staan waarop staat aangegeven ‘slipgevaar’ of het ‘modderbord’.
Begrip overige weggebruikers
De politie vraagt tijdens de drukke oogstwerkzaamheden om begrip van overige weggebruikers voor de landbouwvoertuigen. Daar staat tegenover dat in het belang van de verkeersveiligheid er niet eerst gewaarschuwd wordt bij overtredingen, maar er wordt direct een proces-verbaal opgemaakt.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen