Laffe sabotage met metalen bout in maïsland

Foto: Onbekend

Een misselijkmakende sabotageactie, niets minder. Dat blijkt volgens wijkagent Peter Withag uit de vondst van een boer uit Nutter (Dinkelland). Deze trof een metalen bout, inclusief schroef, aan in een uitgeholde maïskolf.

Doordat de maïshakselaar van het ingeschakelde loonbedrijf uitgerust was met een metaaldetector kon erger voorkomen worden. “Maar door de snelheid van het alles kan het gebeuren dat er toch een stuk metaal langs vliegt. Dat komt weleens voor en de gevolgen zijn dan niet te overzien”, legt melkveehouder Jan Kuks uit. Hij hoopt dat de “malloot die hiervoor verantwoordelijk is” zich meldt. “De bout zat niet in de eerste rondgang, dus niet de eerste 6 rijen aan de buitenkant, maar in die daarnaast. Ze hebben een maïskolf uitgehold, daar de bout in gedaan en daar omheen weer bladeren gedaan. Vervolgens is het geheel omwikkeld met touwen en vastgebonden aan een maïsplant.”

Kuks wil niet speculeren over uit welke hoek de sabotage afkomstig is. “Het kan tegen het loonbedrijf gericht zijn, maar ook tegen mij. Geen idee. Ik heb bijvoorbeeld niemand aan de kop geslagen of iemand uitgemaakt voor iets. Zo zit ik niet in elkaar. Als ik een meningsverschil heb, dat kan immers gewoon gebeuren, dan praat ik dat uit.

“Het melkveebedrijf van Kuks is vooroplopend qua regelgeving, dus wellicht dat dit bepaalde mensen tegen de haren instrijkt. “Ik praat weleens voor een groep mensen om uit te leggen wat wij doen, als proefbedrijf zijnde; steek m’n kop boven het maaiveld uit. We lopen wat derogatie en mestwetgeving betreft ongeveer 5 jaar vooruit op de meesten. Volgens sommigen zijn we een soort milieuactivisten of zoiets, maar bij wijze van spreken 5 jaar later zijn alle boeren met hetzelfde bezig. Maar ik weet niet wie het gedaan kan hebben, deze laffe actie. Mijn schade is nu beperkt, het heeft allemaal een uur stilgestaan. Voor het loonbedrijf is het erger en had het helemaal veel schade kunnen opleveren. Bij zoiets breken de messen af en loopt de boel vast.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen