Politie Twente: Controleer tweedehands aankoop

Foto: Redactie

Inbrekers hebben een voorkeur voor sieraden, elektronica, gereedschap, fietsen en dure metalen omdat deze producten makkelijk door te verkopen zijn naar de reguliere markt. Door heling, het kopen van gestolen producten, vervaagt de grens tussen legale en illegale spullen steeds verder. De politie roept daarom iedereen die een tweedehands product koopt op, via www.stopheling.nl of de ‘Stop Heling App’ na te gaan of het aangeboden product als gestolen geregistreerd staat bij de politie.

Heling heeft hoge prioriteit bij de politie en wordt daarom actief aangepakt. Zo zet de politie in Twente actief in op het Digitaal Opkopers Register, samen met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en gemeenten. De politie doet geregeld controles bij opkopers van tweedehands spullen. Op deze manier wordt het voor opkopers lastiger om gestolen goederen aan te nemen en wordt de afzetmarkt voor inbrekers, overvallers en straatrovers dichtgezet.

Digitaal Opkopersregister voor ondernemers (DOR)

Volgens de wet moeten opkopers van tweedehands goederen hun ingekochte goederen registreren. André Herink is coördinator voor het bestrijden van heling in het politiedistrict Twente. Hij vertelt: “Om het makkelijker te maken voor de opkopers is het Digitaal Opkopers Register (DOR) ontwikkeld. De Twentse opkopers zijn verplicht om zich aan te sluiten bij dit register. Hieronder vallen goud-opkopers/juweliers, telefoonwinkels, pandjeshuizen, fietshandelaren en opkopers van metalen. Het DOR is de moderne variant van het papieren register. Het systeem checkt automatisch via een database van www.stopheling.nl of een ingevoerd serienummer als gestolen goed geregistreerd staat. Wanneer dit het geval is gaat hiervan een melding naar de politie, die daarop actie kan ondernemen. Doordat steeds meer opkopers zich registeren in het digitaal Opkopersregister (DOR) wordt stopheling.nl steeds vollediger. Zo wordt het voor de steler moeilijker om gestolen goederen door te verkopen en dringen we de criminaliteit terug. Denk er wel aan dat wanneer je een goed aankoopt er op dat moment nog geen aangifte van gedaan kan zijn.”

‘Zonder heler geen steler’

De politie adviseert om bij het kopen van een telefoontoestel, iPad, computerapparatuur, fiets, bromfiets, scooter en/of snorfiets alert te zijn. Via internetsites worden telefoontoestellen, computerapparatuur en fietsen aangeboden en de consument is zelf verantwoordelijk om een bewuste keuze te maken. Vraag bij de koop van tweedehands goederen altijd om een aankoopbon en bij telefoontoestellen naar het afgesloten abonnement. Ook is het handig om het IMEI-nummer, serienummer en/of framenummer te controleren.

Via de website www.stopheling.nl kunnen consumenten op basis van een IMEI-nummer, serienummer en/of framenummer controleren of het goed als gestolen geregistreerd staat. Ook andere goederen waarvan een serienummer bekend is, kunnen daar worden gecontroleerd. De site biedt geen 100% garantie dat het aan te kopen goed niet van diefstal afkomstig is, het kan als hulpmiddel gebruikt worden. Remedie blijft: ‘Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.’

‘Registreer uw eigendommen’

Regelmatig vindt de politie bij inbrekers buit terug, maar kan zij niet achterhalen van wie deze is. Wie zijn eigendommen registreert, heeft meer kans ze terug te krijgen. Registreer daarom de kenmerken van uw waardevolle bezittingen via de App van www.stopheling.nl of download het kostbaarheden-registratieformulier op www.politiekeurmerk.nl.

Tenslotte adviseert de politie om track & trace-software op uw mobiele telefoon, laptop en/of tablet te installeren zodat deze makkelijker kunnen worden opgespoord.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen