Gemeente neemt verantwoordelijkheid voor in natuur gedumpte asbest

In een weiland tussen Albergen en Harbrinkhoek is een behoorlijk grote hoeveelheid asbesthoudend materiaal aangetroffen. Kamphuis Sloopwerken uit Reutum heeft deze illegale dumpplek in opdracht van de gemeente weer schoongemaakt.

Mannen in witte pakken, doodskoppen op waarschuwingsborden, graafmachines in een afgezet gebied. Van een asbestsanering, waarbij zo ongeveer de hoogste veiligheidseisen in acht worden genomen, kijkt niemand meer zo vreemd op. Vaak gaat het om een pand waar brand uitgebroken is en asbestdeeltjes vrijgekomen zijn. Zo niet in het geval dat ’toevallig’ op het bordje van de gemeente terechtkwam, aan de Hagweg. “Vermoedelijk heeft een boer het op z’n land aangetroffen en toen ons gebeld met die mededeling. Dat asbesthoudend materiaal is in de sloot gedumpt en daarna, bij het uitbaggeren of in elk geval schoonmaken hiervan, in het weiland terechtgekomen”, legt een bodemdeskundige namens de gemeente uit. “Geen idee hoe de asbest er voordien uitzag, of er al verschillende stukken waren bijvoorbeeld. Na de melding hebben we een onderzoek uit laten voeren, waaruit inderdaad bleek dat er asbest in zat. En dan kun je veel dingen doen, maar wij hebben – hoewel het onze schuld niet is – de verantwoordelijkheid genomen en het laten schoonmaken. De sloot is in ons eigendom, het stuk landbouwgrond niet.”

Begin dit voorjaar kwam de grondeigenaar al bij de gemeente melding maken. Pas gisteren en vandaag kon zo’n 150 m3 aan grond gesaneerd worden. Het is onbekend wie oorspronkelijk verantwoordelijk is voor het dumpen van de asbestdeeltjes. “Maar als het gemeentegrond betreft, doen we hiervan standaard aangifte bij de politie”, laat burgemeester Mervyn Stegers desgevraagd weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen