Boete wegens het illegaal dumpen van bouwafval

Foto: Gemeente Almelo

Wegens het te laat afvoeren van gedumpt puin heeft een mede-eigenaar van Erve Nejhoes in Mander vanmiddag een boete van €750 opgelegd gekregen van de rechtbank in Almelo.

Er werden bouwwerkzaamheden uitgevoerd op het terrein en daarbij werd tijdelijk puinafval buiten de inrichting, maar nog wel op grond dat in eigendom is van het campingbedrijf, geplaatst. Een gemeentelijk ambtenaar viel dit op en maakte er melding van. De gemeente heeft daarbij eerst een waarschuwingsbrief gestuurd en later een last onder dwangsom opgelegd, omdat alles weer snel opgeruimd moest worden.

De officier van justitie rekende het de man zwaar aan dat hij, ondanks de duidelijke waarschuwing van de gemeente, het puin niet binnen 3 weken had opgeruimd. Sterker nog, de hoeveelheid bleek bij de nieuwe controle juist toegenomen. Daarnaast vroeg zij zich af waarom er geen stortbak gehuurd was. “Ik kan het antwoord hierop wel haast nagaan. Dat is gebeurd om economische redenen. Het kost geld en dumpen is goedkoper.” Verder maakte ze in haar requisitoir gewag van een eerdere uitspraak door een hogere rechter, die vond dat al het puin ook direct afval was.

De verdachte leek niet erg onder de indruk van wat hem in de schoenen werd geschoven en pareerde de beschuldigingen stuk voor stuk. “En kijk eens wat er nog meer overal in het buitengebied voor rommel ligt. Asbest, oud metaal, et cetera. Dan vind ik deze boete buiten iedere proportie. Het inschakelen van een loonwerker is veel duurder dan het huren van een container, dus dat is niet de reden. De stukken puin lagen er maar tijdelijk en wat mij betreft is het geen afval. Alles ziet er spic en span uit, overal op en rondom het bedrijf.”

De rechter was echter onverbiddelijk en handhaafde de geëiste boete van €750. De komende 14 dagen heeft de ondernemer tijd om na te denken over een eventueel hoger beroep.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen