Bejaarden slaan elkaar de hersens in

Foto: CC0

Als een paar kemphaantjes stonden ze regelmatig tegenover elkaar, de 75-jarige Derk M. en zijn opponent Rinus H. (79) uit Tubbergen. De eerste is vandaag veroordeeld voor mishandeling, maar kreeg enkel een voorwaardelijke straf opgelegd.

Op 6 mei dit jaar konden ze een keertje letterlijk niet door één deur. M. stond al met een buurvrouw in de lift. H. wilde er bij instappen, maar werd fysiek tegengehouden door M. Het kwam tot een verder handgemeen en de oudste van de rivalen kwam hierbij dusdanig ten val dat hij een flinke hersenschudding opliep. “Hij kwam met gebalde vuisten op mij af, waarop ik hem buiten de deur probeerde te houden”, verklaarde M. voor de politierechter in Almelo. “Ik heb me alleen verdedigd, verder niet.” Ook M. liep blijkens het politierapport wonden op bij de ruzie, o.a. aan zijn onderarm.

Rechter Christine Koppes wilde de gebeurtenissen helder voor ogen krijgen. Hiervoor moest de slechthorende M. meermaals naar voren komen, zodat hij haar en officier van justitie Michael de Waard duidelijk kon verstaan. Ze zei het hem kwalijk te nemen dat hij H. uit de lift had geweerd. Ook de getuige, een vrouw die eveneens in de Eendracht te Tubbergen woont, verklaarde dat H. was gevallen door toedoen van M.

Het OM eiste een taakstraf van 30 uur en een schadevergoeding. “U heeft geen recht om iemand weg te duwen of te slaan. Daarbij, u heeft zich niet verdedigd maar uit eigen wil en bruut uit de lift geweerd”, bepleitte De Waard. M. kwam er van de rechter – mede door zijn hoge leeftijd – genadig vanaf met een voorwaardelijke geldboete van €1.000, waarbij een proeftijd van 2 jaar geldt. H. krijgt ook een deel van zijn schade vergoed, te betalen door M.

M. is inmiddels verhuisd naar een dorpje in Drenthe, waar hij ook geboren is. Dit was de eerste keer dat hij met justitie te maken heeft gehad. “Het is goed dat u verhuisd bent. Niet alleen voor u en het slachtoffer, maar ook anderen die zich geconfronteerd zagen met jullie wangedrag”, gaf rechter Koppes M. nog mee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen