Man (30) uit Geesteren krijgt voordeel van de twijfel bij rechter

Foto: Gemeente Almelo

Hij voelt zich ‘flink gepakt’ door andere bewoners van zorginstelling Aveleijn. Toch kreeg Mark D. vanmorgen 2 weken voorwaardelijke celstraf opgelegd wegens de heling van een mobieltje, met een proeftijd van 2 jaar.

De 30-jarige Mark D. uit Geesteren, al eerder veroordeeld voor enkele lichte delicten, kwam vanmorgen voor de rechter te staan wegens verdenking op het stelen c.q. doorverkopen van 2 Samsung-mobieltjes, in november 2016. Naar eigen zeggen wordt hij erin geluisd door anderen, die destijds samen met hem onderdak hadden bij Aveleijn. Daar vonden ook de telefoondiefstallen plaats. Na het voorlezen van hun verklaringen door officier van justitie Juliëtte Blanco viel D. behoorlijk uit. “Het hele verhaal klopt niet, wat een klootzakken. Ze proberen me te pakken nu ik aan mezelf werk.”

Dat de verdachte via een speciaal behandelplan bezig is om zijn leven weer op de rit te krijgen, beaamde ook een reclasseringsmedewerker die hem onderzocht heeft en regelmatig via urine controleert op substantiegebruik. “Hij doet goed zijn best”, omschreef Marco van der Lee. “Het zou jammer zijn als dat traject wordt afgebroken door een vrijheidsontneming.”

Wat officier Blanco betreft had D. kunnen weten dat in elk geval 1 telefoon gestolen was. Hij had deze immers zelf bij een pandjeshuis voor €55 verkocht, omdat hij de enige met een ID-kaart was. Een compagnon, die buiten bleef staan, hield er €50 aan over. “Dat zullen die jongens wel opgemaakt hebben aan wiet. Ik heb niks gekregen. Ja, een keer €5. Maar meer niet”, aldus D. Zijn advocaat, Thijs Geerdink uit Borne, bleef er in zijn betoog op hameren dat er meer aan de hand is dan in eerste instantie misschien lijkt. “Cliënt is inderdaad niet naar de politie gestapt, want hij zat intern. Het is daarom een heel logische stap om dit bij de leiding neer te leggen. Daar zijn ze ook voor, om problemen te begeleiden. Dat kun je hem dus absoluut niet kwalijk gaan nemen. Sterker nog, hij heeft volledig juist gehandeld.”

De politierechter gaf naar eigen zeggen de verdachte nu vooral het voordeel van de twijfel. “Het is raar dat alleen u naar binnen bent gegaan bij die pandjeswinkel”, gaf mr. Maarten Koopmans in zijn uitspraak aan. “Verder geloof ik dat er krachten zijn die u in een kwaad daglicht willen plaatsen, maar het is wel kantje boord. U komt hiermee steeds meer op scherp te staan. Ik doe dit in de hoop dat het beter met u zal gaan.”

Beide partijen hebben nog 2 weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen, maar het OM zal hiervan direct al afzien. Volgens mr. Geerdink gaat zijn cliënt vermoedelijk hetzelfde beslissen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen