Geldboete voor ‘geflipte’ automobilist na bedreiging agent in Albergen

Foto: Mark Mensink

Een voormalig inwoner van Reutum is vanmiddag door de rechtbank in Almelo bij verstek veroordeeld tot het betalen van een geldboete voor het bedreigen en beledigen van een politieagent in functie.

Op 23 juli 2016 zagen agenten in Albergen een kleine gele auto rijden, die zich gevaarlijk over de weg bewoog. Reden om de bestuurder, oud-Reutummer David H., staande te houden. Volgens hoofdagent Van Eden ‘flipte’ de man gelijk en bleek hij niet meer voor rede vatbaar. “Hij stond met gebalde vuisten voor me en wilde zich niet identificeren”, zo las de rechter uit de verbalisering voor.

Toen de 33-jarige autorijder werd gearresteerd, volgde een stroom aan beledigingen en dreigementen: “Als je nog één keer de handboeien draait, maak ik je kapot”, “Kijk maar diep in mijn ogen. Je kent me niet. Ik zoek je op en ik maak jou kapot en je hele familie erbij”, “Ik schiet je een kogel door je kankerkop.”

De politieman werd daarnaast door de inmiddels in Almelo wonende autobestuurder uitgemaakt voor “kankerlijer”. Officier van justitie Harmsen zag voldoende reden voor een verdubbeling van de normaal geldende strafeis bij vergelijkbare opmerkingen, aangezien deze werden geuit tegen een politiemedewerker. “Iedereen moet respect tonen voor de politie, zeker als ze aan het werk zijn. Het is niet voor niets ‘handen af van de politie’, ook met de mond.” Hij vroeg om een veroordeling tot €1.000, waarvan €500 voorwaardelijk voor de duur van 2 jaren.

Grenzen aan de vrijheid van meningsuiting

Op het politiebureau verklaarde de aangehouden man dat hij alleen zijn mening had geuit en dat de door hem gebruikte woorden daarom wel door de beugel zouden kunnen. Rechter Schreurs veegde met deze redenering resoluut de vloer aan. “De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar er zit – zoals bij alle rechten – wel een grens aan. Bij een dergelijke belediging van zo’n ambtenaar in functie is dat bijvoorbeeld het geval.”

Aangezien H. niet kwam opdagen en diens advocaat zich niet gemachtigd voelde, zat er voor de politierechter niets anders op om de rechtszaak zonder hem te voeren. Ze vond dat er mede op basis van getuigenverklaringen genoeg bewijs was voor een veroordeling, maar aangezien de uitgangspunten vanuit de rechtspraak een stuk lager zijn dan die van het OM bleef het bij een geldboete van €400. “Te vervangen door 8 dagen hechtenis, als hij besluit niet te betalen.” Ook wees ze de civiele vordering toe, dus de ‘geflipte’ automobilist draait tevens op voor de schadevergoeding aan de beledigde agent.

De verdachte heeft het blijkens zijn strafblad, van inmiddels 11 pagina’s met vooral verkeersfeiten en een enkele veroordeling in de geweldsfeer, regelmatig aan de stok met agenten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen