‘Onverbeterlijke’ wietkweker verstopte zich bij politie-inval onder een stapel dekens

Foto: Politie Oldenzaal

De in Tubbergen geboren Michel Oude G. stond vandaag voor de rechters in Almelo vanwege een tweetal keren dat hij betrapt werd op het kweken van wiet.

Op 20 oktober 2015 werd er een in werking zijnde kwekerij (238 hennepplanten) aangetroffen op een adres in de Rohofstraat te Almelo, alwaar de 46-jarige Oude G. woonachtig is. Volgens de verdachte had hij op dat moment de woning verhuurd aan ene Joe. Opmerkelijk genoeg wilde hij over deze persoon niet meer verklaren: geen achternaam, geen telefoonnummer, geen andere contactmogelijkheid.

Toch gaf Oude G. toe dat hij wel weet had van de kweek en oogsten. “Ik wist ervan en neem er de volle verantwoordelijkheid voor”, gaf hij aan. “Ik zou een deel van de opbrengst krijgen.” Het gaat volgens hem om 1/3 deel. Naar eigen zeggen heeft hij echter hiervan niets ontvangen. “Er was 1 oogst en die is mislukt”, aldus de heftig getatoeëerde Oude G. “Het was nog niet eens kostendekkend.”

Hoewel de melding in mei 2015 was gedaan, viel de politie pas in oktober van dat jaar binnen. “Afspraak was dat hij de schuld op zich zou nemen als het mis zou gaan”, aldus de oud-Tubbergenaar. “Dat heeft hij dus niet gedaan.”

Tweede inval

Hetzelfde, het aantreffen van een wietkwekerij in diezelfde Almelose woning, vond ook nog eens op 7 februari 2017 plaats. Ditmaal trof de politie naast 248 plantjes tevens amfetamine en een plak van 99 gram hasj aan.

De man werd tijdens de zitting door officier van justitie Eddie Leunk omschreven als een “zeer ervaren hennepkweker” die precies weet wat hij moet doen om uit het zicht van de politie te blijven. “Beide kwekerijen waren vernuftig uit het zicht onttrokken” en grotendeels in de kruipruimte alsmede een uitbouw opgezet.

Was de Almeloër tijdens de eerste inval niet aanwezig, bij de tweede maal werd hij op heterdaad betrapt en aangehouden. Officier Leunk: “Hij had zich onder een aantal dekens, in een hoekje van de kamer, verstopt.”

Klusbedrijf

Oude G. heeft een eigen bedrijf in het leggen van laminaat en het uitvoeren van andere klussen. Hij werkt volgens hemzelf zo’n 80-90 uur in de week, heeft een goede opdracht binnengehaald en verdient op dit moment ongeveer €5.000 bruto per maand. “Als ik dat eerder had geweten…”

Het klusbedrijf is wat Oude G. betreft ook de reden dat een wijkagent hem wat spullen in en uit zag laden. De wijzigingen in het elektriciteitscircuit, om op illegale wijze stroom af te tappen, zijn volgens hem door iemand anders gedaan.

Eis, verweer en laatste woord

Officier Leunk vertrouwt thans niet op de woorden van Oude G. “Hij laat het achterste van zijn tong niet zien – heb ik het idee.” Het OM eist 9 maanden onvoorwaardelijk. In 2011 kreeg hij ook al een flinke straf voor wietkweek, maar dat is kennelijk geen aanleiding geweest om te stoppen met zulke praktijken. “Nee, meneer gaat vrolijk door.” Daarom is wat hem aangaat een voorwaardelijke straf niet aan de orde.

Justitie vordert voorts €173.421,45 (9 oogsten) en €27.300 (1 oogst) als illegaal genoten inkomsten door de verdachte. Zijn advocaat, mr. Thomas der Bedrosian, stond stil bij het materiaal dat gebruikt zou zijn bij de kweek van de hennep en vroeg zich af hoe de politie ertoe kwam om binnen te vallen om vervolgens de woning te doorzoeken. Hij gaf aan dat dit laatste tegen de regels in was gedaan.

Oude G. zei in z’n laatste woord te begrijpen dat er een straf moet volgen voor zijn daden. “Een celstraf van 9 maanden zou de doodsteek betekenen voor mijn bedrijf”, betoogde hij. “Dan is de ellende voor mij niet te overzien.”

Over 14 dagen velt de meervoudige strafkamer een oordeel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen