Illegaal overladen van drie kalfjes komt veehouders duur te staan

Foto: CC0

“Het leek wel alsof er een moord was gepleegd. Ik heb nog nooit zo’n spektakel gezien.”

Zo omschrijft een Tubbergenaar het moment als hij er samen met een oudere veehouder uit Geesteren door een aantal NVWA-controleurs op wordt betrapt drie kalveren van een aanhanger naar een veewagen over te laden. Dat gebeurde op 22 mei 2017 in Tubbergen.

Reden van alle heisa is het overtreden van regels ter voorkoming van besmettelijke dierziekten. Beide partijen krijgen elk een boete van 1000 euro opgelegd, maar verzetten zich hiertegen. “Wij hebben het uit een soort noaberpicht gedaan. We kennen hem al heel lang en als hij dan belt voor zoiets, dan doe je dat gewoon voor elkaar.” De man vond ook dat het geëiste bedrag totaal niet in verhouding staat met de gewonnen voordeel uit deze handelstransactie. “Dat gaat maar om tientjeswerk”, betoogde hij nog.

Het OM bleek onvermurwbaar. “Die regeling is juist heel strikt, doordat ‘insleep’ van dierziekten ten alle tijden moet worden beperkt”, legde de officier van justitie uit. “Het forse bedrag gaat wel ergens over. Het belang dat deze sector niet kapot gaat, is gewoon groot.”

De economische politierechter vond eveneens dat de regels voor veevervoer niet voor niets zo streng zijn en handhaafde de eerder opgelegde geldboete. De veroordeelde veehouders hebben wel 14 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen deze beslissing.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen