Gemeente doet 165 kleine grondpercelen in de verkoop

Het college van B&W heeft besloten een project op te starten om eenmalig gemeentelijke percelen in het buitengebied te verkopen tegen gereduceerde tarieven.

Het college van B&W heeft besloten een project op te starten om eenmalig gemeentelijke percelen in het buitengebied te verkopen tegen gereduceerde tarieven.

 

Hiertoe is besloten omdat de gemeente graag een heldere en accurate administratie wil van eigendommen en de verantwoordelijkheden die de eigendommen met zich mee brengen. Bij situaties waarbij de openbaarheid onduidelijk is, gaat de gemeente de openbaarheid terug brengen of duidelijkheid scheppen door verkoop van de percelen.

 

Actualisatie wegenlegger

De afgelopen jaren is er gewerkt aan de actualisatie en digitalisering van de wegenlegger. Elke gemeente heeft de verplichting om een wegenlegger op te maken volgens de Wegenwet. Wethouder Jos Harmelink: “De huidige wegenlegger is 25 jaar oud en aan actualisatie toe. Een wegenlegger geeft juridische duidelijkheid over de openbaarheid van de weg en de onderhoudsplichtige. Door de wegenlegger te vernieuwen en circa 50 zogenaamde wegdelen uit de legger te onttrekken, komen er verschillende gemeentepercelen in aanmerking voor verkoop. Het gaat hier veelal om doodlopende wegen die percelen ontsluiten.”

 

Eigendom en onderhoud

In het buitengebied van de gemeente Tubbergen zijn er daarnaast vele gemeentelijke percelen, zoals voormalige gemeentewegen, die geen algemeen belang meer dienen. Deze worden ook eenmalig ter koop aangeboden voor gereduceerde tarieven variërend van €1 tot €4 per m2. “Al deze percelen zijn in beeld gebracht. Het gaat om circa 165 percelen die in aanmerking komen voor verkoop, waarvan ongeveer de helft al in gebruik is bij particulieren. We hebben gekeken of de gemeente deze grondstukken nog nodig heeft. De gemeente zal bijvoorbeeld geen percelen verkopen die deel uit maken van een wandel- of fietsroute of van een dorpsommetje. Er is echt gekeken naar het algemeen belang die de percelen dienen. Nu straks is vastgesteld wie eigenaar is, en eigendommen zijn veiliggesteld, is er geen discussie meer mogelijk over wie nu verantwoordelijk is voor het onderhoud. Heldere administratie van eigendommen en verantwoordelijkheden werkt dus ook kostenbesparend”, aldus de wethouder.

 

De verwachting is dat eind 2013 met de verkoop van de percelen gestart wordt. De gemeente benaderd daarvoor de mensen die belang hebben bij een perceel, zoals aangrenzende grondeigenaren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen