Detailhandelsvisie ligt ter inzage

Foto: Redactie

Dinkelland en Tubbergen hebben samen een nieuwe detailhandelsvisie opgesteld. Een klankbordgroep van ondernemers was ook inhoudelijk bij het proces betrokken. Het rapport bevat een uitvoeringsgerichte visie op de gewenste ruimtelijke detailhandelsstructuur in beide gemeenten tot 2020. De visie geeft inzicht in de toekomstige functie en positie per kern. Met deze visie kan worden ingespeeld op lokale en regionale ontwikkelingen. Ook kunnen initiatieven van marktpartijen worden beoordeeld.Het winkelaanbod in de gemeenten Dinkelland en Tubbergen is relatief uitgebreid. Het aanbod ligt verspreid over een groot aantal kernen, met allemaal een relatief klein draagvlak. Het aanwezige winkelaanbod functioneert matig. Dit wordt bevestigd in de uitgevoerde ondernemersenquête. Hierin beoordelen de winkeliers hun omzet aan de krappe kant of onvoldoende. Een substantiële stijging van de koopkrachtbinding en/of toevloeiing aan beide gemeenten als geheel is niet te verwachten vanwege de sterke (recreatieve) centrumgebieden in de nabijheid.

De realisatie van geplande uitbreidingen (waaronder Eurowerft-Noord in Denekamp, schaalvergroting van de Albert Heijn en de Lidl in Ootmarsum en de uitbreiding van de supermarkt in Vasse) versterkt de relatieve positie van de betreffende winkelgebieden. Daarnaast wordt in Weerselo en Albergen gestreefd naar concentratie van centrumvoorzieningen in een nieuw centrum(plan). Verplaatsing en schaalvergroting van de supermarkt is daarbij in beide kernen het uitgangspunt.

Een zo compleet mogelijk winkelaanbod
“De ambitie van beide gemeenten is om te blijven streven naar een zo compleet mogelijk winkelaanbod voor inwoners uit de gemeente. Om dit te realiseren is het gewenst in te blijven zetten op versterking van het aanbod in de twee sterkste en meest complete centra; Tubbergen en Denekamp”, aldus wethouder Pim Koegler van de gemeente Dinkelland. Het belangrijkste bezoekdoel in beide centra blijft het doen van frequente aankopen. “Voorwaarde voor behoud van deze positie is de aanwezigheid van een gevarieerd en concurrerend supermarktaanbod. Dit om voldoende trekkracht te genereren voor behoud van een compleet winkelaanbod. Met de aanwezigheid van sterke publiekstrekkers in beide centrumgebieden, ontstaan daar vervolgens kansen voor vers- en speciaalzaken, drogisterijen, winkels met huishoudelijke artikelen, textiel en mode”, voegt burgemeester Stegers toe. Met de geplande uitbreiding van het supermarktaanbod in Ootmarsum, wordt de positie van deze kern in de totale structuur substantieel versterkt. Ootmarsum behoudt een bijzondere positie met een niet-dagelijks aanbod, dat vooral gericht is op toeristisch-recreatieve bezoekers. Dit naast het relatief sterke dagelijkse aanbod.

Geen nieuwe winkelontwikkeling buiten centra  
Om toekomstige ondernemers te stimuleren in bestaande (te versterken) winkelgebieden te vestigen wordt aanbevolen buiten deze centra geen nieuwe winkelontwikkelingen meer toe te staan. In algemene zin kan een uitzondering worden gemaakt voor winkels die vanwege aard en omvang van de gevoerde artikelen niet in de winkelgebieden inpasbaar zijn (volumineuze detailhandel). Het gaat hierbij om bijvoorbeeld bouwmarkten, tuincentra, winkels in woninginrichting, autodealers, bootspeciaalzaken en caravandealers.  

Hoe nu verder?
Het rapport ‘Detailhandelsvisie Dinkelland-Tubbergen’ wordt 3 weken ter inzage gelegd, vanaf volgende week. De ingediende inspraakreacties worden daarna verwerkt in het verdere besluitvormingsproces. Tijdens de inspraakperiode wordt er een informatiebijeenkomst georganiseerd, hier wordt de detailhandelsvisie aan belangstellenden toegelicht.  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen