‘Nieuwbouwkavels in Albergen gaan als warme broodjes over de toonbank’

Opnieuw positieve geluiden over de woningmarkt, ditmaal in Albergen. Veel voor een nieuwbouwkavel ingeschreven personen blijken concrete interesse te hebben. “Er zijn inmiddels 8 kavels verkocht. En niet alleen kleine, maar ook grote. De vraag en de behoefte is er wel degelijk.” Dat zei wethouder Jos Harmelink vanavond in reactie op raadsvragen over het uitgiftebeleid van de gemeente. Daarnaast neemt het college volgende week een besluit over vervroegde CPO-uitgifte, waarmee jongeren gezamenlijk goedkoper dan gangbaar kunnen bouwen.Volgens bepaalde geluiden blijkt er bij sommige ingeschrevenen onduidelijkheid over het moment waarop men daadwerkelijk aan de slag kan. Reden voor Herman Lentferink om namens GB/VVD aan de bel te trekken. “Tijdens de informatiebijeenkomsten van de gemeente over bouwkavels wordt aangegeven dat er elke 2 weken een groep kandidaat-kopers wordt aangeschreven en dat elke groep 2 weken tijd heeft om te reageren. In de praktijk blijkt echter dat het langer dan 2 weken duurt voordat de volgende groep wordt aangeschreven, namelijk 6 tot 7 weken. Hierdoor moeten geïnteresseerden die lager op de wachtlijst voor bouwkavels staan, veel langer wachten dan hun op de informatieavond is medegedeeld.” Lentferink wilde daarop weten binnen welke termijn alle kandidaat-kopers van de wachtlijsten voor bouwkavels benaderd worden. Tevens vroeg hij de wethouder of deze termijn bespoedigd kunnen worden t.o.v. de huidige wachttijd.

Wethouder Harmelink had in januari al aangegeven dat er een snellere manier van uitgeven zou komen. Dit blijkt nu z’n vruchten af te werpen. “Op deze manier zijn we in september of oktober door de kavels heen. De rekensom die we nu hanteren leert ons dat we ongeveer 100 serieuze kopers hebben op een lijst van 167 inschrijvers. Van de 55 die we nu hebben benaderd, blijken er 34 geïnteresseerd in een kavel. “We hebben op 2 punten een versnelling aangebracht”, aldus wethouder Harmelink. “We vragen mensen schriftelijk een voorkeurskavel kenbaar te maken. En normaal gesproken in het traject hadden ze daar 2 weken voor. Wat we nu doen is bellen, vragen of ze belangstelling hebben en eerder kunnen reageren dan 2 weken. Daarmee hopen we 2 weken winst te boeken. Dan krijgen ze vervolgens 2 weken de tijd om de aankoopovereenkomst te tekenen. De aankoop van een kavel gaat immers niet over één nacht ijs, we moeten mensen een redelijke termijn gunnen. Als dat helder is, krijgen ze 2 weken om de waarborgsom te voldoen. Op dat moment wordt ook al de andere groep aangeschreven.”

Naast de reguliere uitgifte worden vermoedelijk ook de zogeheten CPO-kavels sneller aangeboden aan potentiële kopers. Harmelink: “We hebben een brief naar de dorpsraad van Albergen gestuurd met de vraag of dit ook in hun ogen wenselijk is dat jongeren met CPO aan de slag kunnen. Volgende week dinsdag neemt het college hierover nog een besluit. Want wij willen liever niet wachten op de volgende fase van het bouwplan, maar er meteen mee aan de slag.”

Rekening houden
“Echt, we bellen ons suf – zou ik haast zeggen”, antwoordde Harmelink op de vraag of de gemeente wel genoeg communiceert in de richting van de gegadigden. “Maar één ding is zeker, niets ligt zo gevoelig als de uitgifte van bouwgrond. Snelheid ben ik ook voor, er moet volop voortgang in een proces zitten. Maar we moeten oppassen dat we niet de rechten van mensen aantasten. Als men op een lijst staat, dan hebben we daar rekening mee te houden. Laten we hen niet tekort doen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen