Plan voor nieuw landgoed bij Het Hondenven

Foto:

Bij de gemeente is een verzoek binnengekomen voor het realiseren van een landgoed aan de Veldweg te Tubbergen. In totaal zal er een landgoed van ca. 11,6 ha ontstaan, waarvan 3,5 ha als nieuwe natuur. Ongeveer 9 ha is reeds in eigendom van de aanvrager.De gronden aan de Veldweg zijn reeds in eigendom van de aanvrager. Deze zullen als cultuurgrond in gebruik blijven. Ongeveer 2,5 ha moet nog, onder voorwaarden, van DLG (Dienst Landelijk Gebied) verworven worden. Deze grond zal ingericht worden als natuur en worden vernat, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan het ‘nathouden’ van Het Hondeven. Burgemeester Stegers: “Gezien het feit dat het landgoed een wezenlijke bijdrage zal leveren aan de verbetering en instandhouding van de hydrologische situatie van het Hondeven, kan de ontwikkeling van het landgoed ook om deze reden als een passende ontwikkeling worden aangemerkt. De locatie van het toekomstige landgoed voldoet grotendeels aan het gemeentelijk beleid. Echter, ten aanzien van een aantal voorwaarden dient nadere informatie aangereikt te worden om zodiende hierop te toetsen, dan wel dat een externe partij een nadere beoordeling moet gaan maken.” Ook dient de eigenaar van het landgoed deze open te stellen voor het publiek.

Om de duurzaamheid te borgen verzoekt de initiatiefnemer om voor de noordelijke omzooming (3 meter brede afgerasterde strook) een groene diensten contract te sluiten. Onderbrengen onder Groene Diensten is echter niet gegarandeerd, omdat er een wachtlijst bestaat voor nieuwe c.q. uitbreiding contracten.

Ook wethouder Jos Harmelink ziet nog wel wat beren op de weg voor de aanvrager. “Het landhuis is geprojecteerd op de overgang van de cultuurgronden en de natuurgronden. De ontsluiting daarvan vindt plaats vanaf de Veldweg, direct langs de gronden van een naburig perceel. Het zit er dik in dat de eigenaar ervan bezwaar aantekent tegen deze plannen. Tenzij ze het op een akkoord gooien, natuurlijk.”

Hondeven
Het Hondenven is een restant uit de ijstijd. In die periode bevond zich op die plaats een grondwaterbel in de grond. Door bevriezing zette deze bel uit en vormde een heuvel in het land: een zogeheten pingo. Toen het klimaat geleidelijk aan wat warmer werd, ontdooide de ijsheuvel langzaam en gleed er in de loop der jaren modder naar de rand. Uiteindelijk bleef een met water gevulde laagte over, omzoomd door een hogere zandwal.

Rond het ven ligt een fraaie natte heidevegetatie, gevoed door regenwater uit het ven. Er komen veel soorten veenmossen voor en bijzondere planten. Ook zijn er zeldzame paddestoelen aangetroffen.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen