Ambtenaren van Noaberkracht dreigen met CAO-acties

Foto:

Gisteren zijn 115 ambtenaren van Noaberkracht (werkorganisatie gemeenten Dinkelland en Tubbergen) geïnformeerd over de vastgelopen landelijke CAO-onderhandelingen. Volgens vakbonden Abvakabo FNV en CNV is met de massale opkomst een niet mis te verstaan signaal afgegeven. Het is nog niet duidelijk wanneer de gemeenteambtenaren actie zullen voeren en wat die acties zullen inhouden.Het bestuur en de directie van Noaberkracht hebben deze informatiebijeenkomst gefaciliteerd.

De vakbonden Abvakabo FNV en CNV onderhandelen met de werkgever over de landelijke CAO voor ambtenaren. Het laatste CAO-contract liep tot 1 januari 2013. Tot op heden is de werkgever, vertegenwoordigd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), volgens de bonden niet met een acceptabel bod gekomen. De werkgevers houden vast aan hun zogenaamde nullijn. De VNG wordt gesteund door haar achterban (colleges van B&W) en houdt vast aan haar eisen.  De vakbonden vinden verder onderhandelen op dit moment weinig zinvol.

De vakbonden hebben daarom besloten om per 10 april 2014 het lokaal overleg met de werkgevers op te schorten.  Dit houdt in dat er ook binnen Noaberkracht geen afspraken gemaakt worden over (of ingestemd wordt met) zaken die invloed hebben op arbeidsvoorwaarden en rechtspositie van de ambtenaren.

Kern van het geschil
De gemeenteambtenaren hebben de afgelopen 11 jaar al fors koopkrachtverlies (6,7%) geleden en lopen de afgelopen 11 jaar ook met ruim 7% achter op de contractlonen in de marktsector. Daarom pleiten de vakbonden voor meer koopkracht voor gemeenteambtenaren. De vakbonden vinden dat gemeenten salarissen moeten bieden die meestijgen met de inflatie en met de contractlonen in de markt.

De vakbonden pleiten ook voor kansen op werk en echte banen. De instroom van medewerkers bij gemeenten is vrijwel stilgevallen en de prognose t/m 2017 is dat 15.000 personen zullen uitstromen. Dit zorgt enerzijds voor een vergrijzing van het personeelsbestand en anderzijds voor het wegvloeien van kennis. De vakbonden pleiten voor een generatiepact om instroom, doorstroom en duurzame inzetbaarheid te vergroten. Ook wordt door de gemeenten ongeveer 12% van de loonsom besteed aan de inhuur van externen. De vakbonden zijn daarom voor het beperken van uitbesteden en het bevorderen van echte werkgelegenheid.

Bij veel bezuinigingsrondes is de bedrijfsvoering het sluitstuk van de begroting. Dit zorgt voor een daling van het aantal FTE, stijging van de werkdruk, maar ook een daling van de bestedingen aan scholing en opleidingen. Recent nog is er een wet aangenomen om de rechtspositie van ambtenaren te ‘normaliseren’. Dit is gebeurd zonder overleg met de vakbonden en zij vrezen dat deze wet het ontslag van ambtenaren makkelijker maakt. Daarom pleiten de vakbonden voor respect voor medewerkers. Bijvoorbeeld door het instellen van een minimumscholingsbudget. En de vakbonden willen graag alsnog in overleg over het normaliseren van hun rechtspositie.

Waarom deze bijeenkomst?
De vakbonden Abvakabo FNV en CNV willen de ontstane impasse doorbreken door het voeren van acties. De kaderleden binnen Noaberkracht vinden het op dit moment belangrijk de betrokken medewerkers binnen Noaberkracht te informeren over de ontstane situatie. Dat is in de informatiebijeenkomst gebeurd. Vakbondsbestuurders hebben uitgebreid stil gestaan bij de cao-onderhandelingen en de afschaffing van de rechtspositie voor gemeenteambtenaren. Vele vragen/opmerkingen werden door de vakbonden beantwoord.

Wat willen de vakbonden bereiken?
Alle medewerkers van Noaberkracht moeten zo goed en volledig mogelijk op de hoogte zijn van de ontwikkelingen op landelijk, maar ook op lokaal niveau.

De vakbonden vinden het ook tijd dat de werknemers in actie komen om de onderhandelingen weer op gang te brengen, onder andere door werkonderbrekingen en stakingen. De werknemersdelegatie in het Georganiseerd Overleg van Noaberkracht vond het eerst tijd om de collega’s goed te informeren. Verdere acties zijn niet uitgesloten en de vakbonden trekken de conclusie dat de aanwezigen achter hun standpunten staan.

Hoe verder?

  • Van de bijeenkomst wordt een verslag gemaakt en deze wordt aan de werkgever Noaberkracht aangeboden met het verzoek bij de VNG aan te dringen op een spoedige hervatting van de onderhandelingen.
  • Op 17 en 18 juni a.s. wordt in gemeente Drechtsteden het landelijke VNG-jaarcongres gehouden. De vakbonden organiseren acties waarbij getracht wordt een zo groot mogelijk aantal ambtenaren daar aanwezig te laten  zijn.
  • De kaderleden binnen Noaberkracht gaan zich beraden over het organiseren van en/of deelnemen aan verdere acties.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen