Eikenprocessierups rukt alweer op

Foto:

“Volg het spoor”, zo verzucht de familie Holsbrink. Gedoeld wordt op de witte pluk bewegende massa op de eikenbomen voor hun huis aan de Weitemansweg te Geesteren. Bij nadere inspectie blijken het eikenprocessierupsen te zijn, welke garant staan voor flink wat overlast. Ze hopen dat de gemeente de rupsen zal verwijderen.De rupsen an sich veroorzaken geen problemen, maar hun brandharen – die zij na verloop van tijd verliezen – wel degelijk. Sinds 1987 vormt de eikenprocessierups een jaarlijks terugkerend probleem in een groot deel van Nederland. Van april tot in juli gaat de eikenprocessierups op eikenbomen in colonnes op zoek naar nieuwe eikenbladeren; vandaar de naam eikenprocessierups. Gedurende deze periode verspreidt de rups haren die bij mensen ernstige irritaties kunnen geven. Ook eikenbomen kunnen schade oplopen door vraat van de rups.

De gemeente Tubbergen heeft voor een praktische werkwijze gekozen. Na een melding wordt de boom zo snel mogelijk door de gemeente voorzien van linten. Vervolgens worden de nesten door een gespecialiseerd bedrijf verwijderd. Gevoelige plaatsen als scholen, kinderdagverblijven, drukke voet- en wandelpaden krijgen daarbij voorrang. Als de nesten succesvol zijn verwijderd, worden de linten weggehaald.

Extra vroeg
De eerste eikenprocessierupsen zijn eind maart, begin april uitgekomen. Dit is uitzonderlijk vroeg in het jaar, zo meldde de NVWA begin dit jaar al. Door de zachte winter hebben de eiken ook eerder blad gekregen en is er voor de rupsen nu al voldoende voedsel beschikbaar.

Ook elders meldingen
Niet alleen in Geesteren zijn de op spinnewebben met dauw lijkende klonten processierupsen aangetroffen. Tijdens de jaarvergadering van Dorpsraad Manderveen, afgelopen woensdag, werd het aanwege college van burgemeester en wethouders gevraagd wat de gemeente doet aan dit probleem. Wethouder Volmerink zei toen dat de gemeente ingrijpt als er sprake is van overlast, zeker als het in de nabijheid van een druk fietspad is of als veel mensen hebben geklaagd. “Niets doen is vaak geen optie. Er zijn in het verleden al afspraken over gemaakt en we doen wat we kunnen. Maar omdat het lastig is om te voorspellen waar het probleem zich voordoet, moeten we afgaan op de meldingen”, aldus Volmerink.

De gemeente adviseert inwoners om niet zelf de rupsen te gaan verdelgen, maar er tenminste een meter afstand van te houden.

10351175718146074893533845957908602621457n

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen