Miljoenen beschikbaar voor samenwerking Duitsland-Nederland

Organisaties, ondernemers en verenigingen in het EUREGIO-gebied die met partners uit Duitsland willen samenwerken, kunnen hiervoor subsidiemiddelen aanvragen van de Europese Unie (EU). In de periode 2014 tot 2020 stelt de EU vermoedelijk €222 miljoen ter beschikking voor het grensoverschrijdend programma ‘INTERREG V A Deutschland-Nederland’. De EUREGIO nodigt op 24 juni 2014 alle geïnteresseerden uit Twente en de Vechtedalgemeenten uit voor een informatiebijeenkomst in het Theaterhotel in Almelo.Met de subsidiemiddelen zullen Nederlands-Duitse samenwerkingsprojecten worden ondersteund die de innovatie- en concurrentiekracht verhogen evenals de leefbaarheid van het grensgebied verbeteren. Centraal staat in het bijzonder de betrokkenheid van middelgrote en kleine ondernemingen als belangrijke economische motor van de grensregio. Op die manier worden grensoverschrijdende kennistransfer en productinnovatie gestimuleerd.
 
De uitgangspunten en doelstellingen van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland worden in het zogenoemde ‘Operationeel Programma’ geformuleerd. De INTERREG-partners hebben dit document in de afgelopen maanden samen opgesteld met vertegenwoordigers uit de politiek, het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het operationele programma INTERREG Deutschland-Nederland is inmiddels, als eerste grensoverschrijdende subsidieprogramma voor de periode 2014-2020, bij de Europese Commissie ingediend. Er wordt gerekend op een goedkeuring in de herfst van dit jaar.

“Ook al kunnen de eerste projecten op z’n vroegst vanaf november 2014 worden goedgekeurd, is het belangrijk om nu al na te denken over mogelijke grensoverschrijdende projecten”, zegt Ralf-Werner Runde, hoofd van het regionale INTERREG-programmamanagement van de EUREGIO. “Met de bijeenkomst in Almelo willen we potentiële projectpartners inlichten over de subsidiemogelijkheden en onze ondersteuning bij het ontwikkelen van projectideeën aanbieden.”

Voor elke euro uit Brussel moet er ook minimaal één komen van de nationale INTERREG-partners en uit de regio. Daardoor wordt de totale investeringssom voor het volledige grensgebied van de Noordzee tot de Nederrijn vermoedelijk verdubbeld tot ongeveer €444 miljoen. Zo staan er ongeveer 50% meer middelen ter beschikking voor dergelijke projecten dan in de afgelopen EU-subsidieperiode (2007-2013).

In Nederland ondersteunen het Ministerie van Economische Zaken en 8 provincies (o.a. Drenthe, Flevoland, Gelderland en Overijssel) het ‘INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland’. In Duitsland dragen de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen bij aan het programma.

Deelname
De informatiebijeenkomst begint op dinsdag 24 juni om 10.00 uur en vindt plaats in het Theaterhotel (Schouwburgplein 1, Almelo). Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Het aantal deelnemers is beperkt. U kunt zich aanmelden door vóór 17 juni 2014 het online aanmeldingsformulier in te vullen via www.euregio.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen