Kinderopvang doorstaat jaarlijkse kwaliteitsproeve

Foto:

De gastouderopvang-bedrijven en kinderdagverblijven in de gemeente Tubbergen hebben hun zaakjes (meestal) goed voor elkaar. Dat blijkt uit de jaarlijkse inspectie die GGD Twente heeft gedaan naar veiligheids- en gezondheidsaspecten, accommodatie en inrichting en de opleidingseisen voor het personeel.In de gemeente Tubbergen zijn alle leidsters in 2013 van kinderdagopvang voor kinderen van 2-4 jaar gecertificeerd voor vroeg- en voorschoolse educatie (VVE). Voor de kinderen van 0-2 jaar zijn de leidsters nog in opleiding. Voor de gemeente Dinkelland zijn alle leidsters per 1 augustus 2013 in de kinderopvang voor de kinderen van 0 t/m 4 jaar gecertificeerd voor VVE.

In de gemeente Tubbergen zijn er 19 kinderdagverblijven, 15 BSO’s, 1 gastouderbureau, 113 gastouderopvang-bedrijven en geen peuterspeelzalen. Er zijn 34 locaties geïnspecteerd en in 13 gevallen was er sprake van tekortkomingen.

“Dit jaarverslag is bedoeld als verantwoording aan de gemeenteraad en wordt opgestuurd aan de Inspectie van het Onderwijs”, vertelt wethouder Tom Vleerbos. De kinderdagverblijven hebben allemaal hun inspectierapport(en) van de GGD Twente ontvangen en kennen dus hun sterke en zwakke punten (risicoprofiel). Vleerbos: “De conclusie van de inspecties is dat op de verschillende domeinen de organisaties voor het grootste deel voldoen aan de voorwaarden. Op locatie- en/of detailniveau zijn er wel tekortkomingen, maar hier is aan gewerkt. Het is voor de kinderopvanglocaties een continu proces van aanpassen en verbeteringen aanbrengen om te blijven voldoen aan de strenger wordende eisen in de wet- en regelgeving. Overigens, als er ergens een tekortkoming is dan wordt dit niet meteen in een verslag opgenomen. De desbetreffende locatie krijgt eerst de kans het op te lossen. Veruit de meesten kiezen daarvoor en gaan er direct mee aan de slag.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen