Gemeente gaat Bibob meer inzetten tegen criminelen

Foto: Redactie

Ook bij grote ICT- en bouwprojecten gaat de gemeente Tubbergen voortaan de wet Bibob toepassen. Aanvragers van een vergunning worden dan beoordeeld of ze wel voldoende integer zijn.

Tot nu toe werden alleen aanvragen voor horeca, sexinrichtingen en coffeeshops onder de loep van de wet Bibob gelegd. Voortaan gebeurt datzelfde eveneensĀ bij de aanbesteding van grote ICT- of bouwprojecten, bij subsidies, omgevingsvergunningen en vechtsportevenementen.

Partijen die zich melden bij de gemeente voor een van de genoemde zaken worden eerst ambtelijk doorgelicht. Het college van burgemeester en wethouders heeft de aanpassing van deze beleidsregels inmiddels goedgekeurd.

Criminelen nog meer weren

Kort gezegd moet de wet ervoor zorgen dat de overheid geen zaken doet met partijen die niet zuiver op de graat zijn. Volgens de gemeente moet voorkomen worden, “dat de overheid onbewust criminele activiteiten ondersteunt door vergunningen, subsidies of aanbestedingen te verstrekken die voor illegale praktijken worden gebruikt. Boven- en onderwereld moeten niet met elkaar vermengd raken”.

De zwaarte van regels is in vrijwel alle Twentse gemeenten gelijk. Op die manier wordt voorkomen dat aanvragers gaan ‘shoppen’, en een gemeente opzoeken waar de minste controle is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen